Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezeket nem tilos csinálni terhesen

Szerző: Babaszoba.hu

2017. január 30. | Frissítve: 2020. január 6.

Forrás: divany.hu/babaszoba.hu

Bár a terhesség természetes állapot, mégis sok tiltás övezi: a kismama ne dohányozzon, ne igyon alkoholt, ne egyen nyers húst, ne stresszeljen, ne fürödjön kádban, ne egyen penészes sajtot.

Ezeket nem tilos csinálni terhesen

A divany.hu szedte össze azokat a tevékenységeket, amelyeket a közhiedelemmel ellentétben nyugodtan csinálhat a kismama.

1. Sport

Lehet sportolni, de természetesen mindez attól függ, hogy a terhességet megelőzően mit és mennyit sportolt a kismama. Ha gyakorlott, akkor szinte bármit folytathat, akár még az olyan elsőre terhes nő szempontjából extrémnek tűnő sportot is, mint a síelés. Ha azonban most kezdte, vagy éppen most kezdené, akkor inkább ne tegye.
Egyébként is számos előnye van a terhesség alatti sportolásnak: csökkenti a császármetszések arányát, segít egészséges szinten tartani mind az anya, mind a magzat testsúlyát és segít a terhességi cukorbetegség kezelésében is - foglalja össze a divany.hu
Hogy hetente hányszor és milyen intenzíven sportol a kismama, az függ az előzményektől (mennyit mozgott korábban), a belátásától, de érdemes az orvossal, edzővel is beszélni róla.

2. Halfogyasztás

A halfogyasztás ellentmondása, hogy tudniillik egyen is a kismama halat és ne is, abban rejlik, hogy a tengeri halakban található higany ártalmas. Ugyanakkor a terhesség alatti halfogyasztásnak számos előnye van: a halban található omega-3 zsírsavak jótékonyan hatnak a magzatra és a kismama szülés utáni depressziójának kockázata is csökken.
Éppen ezért együnk kis testű, nem ragadozó halakat: lazacot, pisztrángot, (sima) makrélát, harcsát, tilápiát, szardíniát. Ne együnk viszont cápát, tonhalat, kardhalat és királymakrélát.

3. Bolti camembert

A penészes sajtok azért jelenthetnek veszélyt a kismamára, mert hagyományosan pasztörizálatlan tejből készülnek, a pasztörizálatlan tejben és tejtermékekben pedig Listeria baktérium fordul elő. A Listeria különösen a terhes nőkre veszélyes: ők eleve gyakrabban kapják el, és ha elkapják, vetélést vagy fejlődési rendellenességeket okozhat - írja a divany.hu
A boltokba kerülő lágy sajtok többsége azonban ma már pasztőrözött tejből készül, ezeket pedig megehetjük. A Listeriát a megfelelő hőkezelés is elpusztítja, így rántott camembert-t, vagy más, belőle készülő sült vagy főtt ételeket már szabad enni. A lényeg, hogy kerüljük a kézműves, házi készítésű penészes sajtokat.

4. Kávé

A koffeinbevitelt sokáig tiltották, sőt még a tea, kakaó és csokoládé bevitelét is korlátozták a koffeintartalom miatt. Az igaz, hogy ezekben is van koffein, és az is, hogy nem szabad mértéktelenül inni/enni. Nagyjából napi két csésze instant vagy egy csésze pörkölt kávé az a mennyiség, amit még büntetlenül megihatunk terhesen is. Tehát fontos a mértékletesség.

5. Egy jó meleg fürdő

Ez pedig attól függ, hogy mennyire meleg az a fürdő: kutatások szerint ugyanis, ha az anya testhőmérséklete hosszabb ideig legalább két Celsius fokkal meghaladja a normál testhőmérsékletet, az károsíthatja a magzatot. Azaz káros lehet a magzatra nézve, ha az anya többször vagy hosszú ideig magas lázzal járó betegségben szenved, vagy ha forró fürdő esetén 38,9 C fölé emelkedik a testhőnk. A kellemes fürdővíz egyébként 36-37 fok, tehát ez még a biztonságos keretek között van.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák