Terhesség

Ezeket a szülési pozíciókat ajánlják a dúlák

Sok kismama szorongva gondol az összehúzódásokra és az ezzel járó fájdalomra, arra, hogy vajon hogyan lehet kibírni a vajúdást. Van néhány olyan vajúdási pozíció, amely segít enyhíteni és kibírhatóbbá tenni a kontrakciókat.
2022. Május 02.
Ezeket a szülési pozíciókat ajánlják a dúlák (fotó: Getty Images)

A vajúdás során a méhösszehúzódásoknak több funkciója is van: a babát mozgatja lefelé, segíti a tágulást és a méhnyak elvékonyítását.

Sok leendő anyuka szorong a vajúdástól és a fájdalomtól. A félelmek leküzdésében segít, ha megismered a szülés folyamatát és azt, milyen testhelyzetek segíthetnek a könnyebb vajúdásért. Dúlák tanácsai következnek.

Vajúdás előtt

Ha közeledik a szülés időpontja, van egy tevékenység, amit már most elkezdhetsz. “A séta segít felkészíteni a testet a vajúdásra” – mondja Talena Cawthon, dúla. “A csípőd mozgása pedig segít a babának lefelé haladni.”

Szülési testhelyzetek

Mély guggolás

Függőleges helyzetben a gerinced nem lesz túlterhelve és a gravitáció is sokat segít a vajúdás folyamatában. “A guggolás megnyitja a medencét, hogy a baba leereszkedhessen. Nyomást gyakorol a méhnyakra, ami elősegíti a tágulást” – mondta a Rompernek Samantha Greiner, dúla.Cawthon hozzáteszi, hogy neki ez a személyes kedvenc pozíciója, mert miközben a guggolás segít a babának leereszkedni, leveszi a nyomást az anya hátáról is.

Ülj egy labdára

Ha a guggolás megviseli a lábad, próbálj meg ülni. “A szüléshez használt labdán való ülés segít a babának a medencébe illeszkedni, a labdán való forgás pedig segít a babát lefelé terelni” – mondja Cawthon.

Ülj a vécére

Cawthon szerint ez furcsának tűnhet elsőre, de hasonlóan működik, mint a többi guggoló pozíció. “Lehet, hogy furcsa, de a gravitáció tényleg segíti a baba mozgását”.

Oldalfekvés párnákkal

A szülés kemény munka, ezért pihenj, amikor csak tudsz. Az összehúzódások közötti idő eleinte hosszú lehet. A felegyenesedés, bár nagyszerű az összehúzódások átdolgozásához, megnehezíti a pihenést. Ezért az oldalfekvés ideális a fájások között.Az oldalfekvés “segít megnyitni a medencét, és teret ad a babának, hogy lefelé mozoghasson” – mondja Cawthon. Hozzáteszi, hogy ez segíti a baba forgását is, ha furcsa helyzetben van. Ha azonban vajúdás közben fekszel, ügyelj arra, hogy 30 percenként válts oldalt.A vajúdás elakadása, megtorpanása nem ritka, ugyanakkor frusztráló lehet. Bizonyos pozíciók segítenek abban, hogy a baba át tudjon lendülni az elakadáson. Bizonyos testmozgások fokozása finoman kimozdíthatja a babát a kényelmes helyzetéből, és ezzel a fájások ismét nagy sebességre kapcsolnak.

Állj négykézlábra

Cawthon szerint a négykézlábas helyzet “felszabadítja a hátadat, és teret ad a babának, hogy forduljon, és jobban beilleszkedjen a medencébe”. Ebben a pozícióban a dúla vagy a partnered is gyakorolhat nyomást a csípőre. Ez az ellennyomás segít enyhíteni a hátfájást.

Hastartás kendővel

Greiner szerint a has megtartása egy másik nagyszerű pozíció. A partnered vagy a dúlád, szülésznőd mögéd állhat, és a kezeivel megemelheti a hasadat, vagy egy kendővel hátulról megemelheti miközben négykézláb állsz. Greiner azt mondja: “Ez ösztönzi a medence bevonódását, valamint segíti a babát, hogy optimális helyzetbe kerüljön.”Néhány pozíció furcsának tűnhet, de amikor eljön az idő, és az egyetlen célod, hogy túljuss az összehúzódáson, nem fog érdekelni. Még egy kis megkönnyebbülés is jólesik, miközben a tested a legcsodálatosabb (és a legkimerítőbb) dolgot teszi: világra hozza a kisbabádat.(Cikk forrása: romper.com)