Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezek az ingyenes koronavírus-teszt feltételei

Szerző: Babaszoba.hu

2020. szeptember 3.

Forrás: 444.hu

Itthon továbbra sem egyszerű hozzáférni a koronavírus-teszthez, pedig szakértők szerint bővíteni kéne a tesztelés körét.

Ezek az ingyenes koronavírus-teszt feltételei (fotó: Getty Images)
Aki nem teljesíti azokat a feltételeket, amelyek az ingyenes teszteléshez szükségesek, legfeljebb pénzért teszteltethetik magukat. A Nemzeti Népegészségügyi Központnál 30 ezer forintba kerül egy teszt, kivéve annak, aki még aznap szeretne eredményt, vagy szombaton teszteltetné magát, mert akkor 45 ezerbe. A PCR-tesztet végző magánszolgáltatóknál is hasonló árakkal találkozhatunk: van, ahol 25 ezer egy teszt, máshol 30 ezer, vagy akár 40 ezer - írja a 444.hu.
Ausztriában, ahol magasabbak a jövedelmi viszonyok ez a bécsi labor ugyanúgy 30 ezer forintért kínál tesztet, mint nálunk.
Összességében szinte minden uniós országban sokkal könnyebb ingyenes tesztet csináltatni, mint Magyarországon.

Mi kell ahhoz itthon, hogy ingyenes legyen a PCR-teszt?

Mindenek előtt koronagyanús tüneteket kell produkálni, ezek:
köhögés, láz, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízérzékelés-vesztés vagy annak zavara. Ezt kiválthatja, ha valakinél már kimutatták a "COVID-19 fertőzésre jellemző radiológiai eltérést", amihez külön vizsgálat kell, illetve ha valakinél a háziorvos koronavírus-fertőzést gyanít.
De önmagában egyik sem elég, legalább egynek teljesülnie kell az alábbiak közül is:
- az illető erősen fertőzött területen járt,
- kontaktusba került fertőzött személlyel,
- járó- vagy fekvőbeteg-ellátásra szorul bármi miatt,
- közvetlen betegellátásban résztvevő egészségügyi dolgozó,
- kockázati csoportba tartozó személyeket gondozó, bentlakásos intézményben lakik vagy dolgozik.
Ezért nem tesztelik például a koronavírus-fertőzöttek szoros kontaktjait, ha tünetmentesek. Az ő esetükben legfeljebb "a rendelkezésre álló kapacitásnak megfelelően" lehet tesztet kérni, kivéve az egészségügyi és bentlakásos szociális intézmények dolgozóinál, akiket a karantén elején és végén is tesztelnek.
Más országokban úgy alakítják a szabályozást, hogy minél többen hozzáférjenek a tesztekhez, mielőbb azonosítva a fertőzötteket.
Franciaországban például július végén jelentették be, hogy már orvosi recept és tünetek nélkül is lehet majd PCR-tesztet kérni, a költségeket pedig vállalja az állam. Néhány napja ingyenesen igénybe vehető magánlaborokon túl minden párizsi kerületben felállítottak egy-egy tesztállomást, miközben még két mobillabor járja a várost. A mintavétel ezekben is ingyenes, azok számára is, akiknek nincs társadalombiztosításuk. Azoknak, akik gyanús tüneteket észlelnek magukon, azt tanácsolják, hívják a háziorvosukat, aki soron kívül be tudja juttatni őket.
Németországban elég a teszthez, ha az orvos enyhe tüneteket tapasztal a páciensén. A fertőzöttek kontaktjait pedig tünetek nélkül is tesztelik.
Hollandiában ehhez hasonlóan ingyen jár a teszt azoknak, akik gyanús tüneteket produkálnak. Van, ahol autóban ülve lehet mintát adni, hogy a mintavételre érkezők biztosan ne adják tovább a fertőzést. Németországban már tavasszal felállítottak ilyen állomásokat.
Más országokhoz képest nagyon szigorúan határozzuk meg, kinek jár ingyenes teszt, ezért európai összehasonlításban még mindig alig végzünk teszteket

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák