Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ezek a legnépszerűbb elméletek arról, mi indítja be a szülést

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 30.

Forrás: babaszoba.hu

Bár rengeteg hipotézis él arról, hogy mi indítja be a szülést, valójában senki nem tudja a pontos kiváltó okot. Ez az élet egyik legnagyobb rejtélye. Vannak azonban népszerű elméletek a szülés beindulásának okáról.

Ezek a legnépszerűbb elméletek arról, mi indítja be a szülést (fotó: Getty Images)
Jó lenne tudni, hogy pontosan mi váltja ki a szülés elindulását, de nincs egyetlen olyan kiváltó ok, ami teljes egészében felelős lenne a folyamat beindulásáért - ezt mondja Dr. Taraneh Shirazian New York-i szülész-nőgyógyász a Rompernek.
Az immunproteinek felszabadulnak, amelyek megkezdik a méhnyak érlelését, ez a kis mértékű tágulás összehúzódásokat vált ki, majd ezek a összehúzódások események egész sorozatát idézik elő - magyarázza.
Míg korábban úgy tartották, hogy az anya testén múlik a szülés megindulása, addig manapság egyre inkább úgy tartják, hogy a baba indítja be a folyamatot. Persze a kettő egymástól nem nagyon választható el.

Az oxitocin hormon

Az egyik elmélet a szülés megindulására, hogy az anya agyalapi mirigye oxitocint kezd termelni akkor, amikor a baba teljesen kifejlődött és készen áll a megszületésre.
Az oxitocin az a hormon, amely stimulálja az összehúzódásokat, és segíti elsimulni és tágulni a méhnyakat.

A magzat tüdeje

Ez az elmélet abból a feltételezésből indul ki, hogy a szülés megindulását a baba határozza meg (és nem az anya).
Carole Mendelson, Jennifer Condon és Pancharatnam Jeyasuria kutatók tanulmánya szerint a magzati tüdő fejlettsége, érése határozza meg a szülés kezdetét. Amikor a magzati tüdő eléri a teljes érést, akkor bizonyos típusú fehérjét termel, amely az anya testén keresztül prosztaglandin hormonokat továbbít, amely kiváltja a szülés megindulását. A Mayo Clinic szerint a magzat tüdeje az utolsó szerv, ami kifejlődik.

Itt felmerülhet, hogy akkor mi a helyzet a koraszüléssel, amikor a magzat tüdeje sok esetben nem áll készen a megszületésre. Dr. Mendelson azt mondja, hogy nem tudja senki mi okozza a koraszülést, számos kémiai út vezethet a szülés megindulásához, de úgy gondolják, hogy ez a felületaktív fehérje, amelyet a magzat tüdeje termel, ez lehet a szülés első hormonális jele.

A magzat mellékveséi

A magzat mellékveseinek érése a szülés megindulását idézheti elő. Habár a magzat agya a második trimeszterben teljesen kifejlett, a gyors agyfejlődés a 25-28. hét körül következik be. A magzat mellékveséi azonban csak a 38-40. héten kapcsolódnak be az úgynevezett HPA tengelyhez (hipotalamusz-hipofízis-adrenalin tengely, a központi idegrendszert köti össze az endokrin rendszerrel).

Az egyik elmélet arról, hogy mi váltja ki a szülést, az, hogy amikor a magzat mellékveséi kortizol hormont termelnek, a kortizol pedig a progeszteron és az ösztrogén hormonok egyfajta hormonális zavarát okozza, és emiatt indul be a szülés.

(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák