Terhesség

Ezek a gyerekek focicsapatokról kapták a neveiket

A szülők sportszeretete néha nem ismer határokat, és kedvenc klubjukról nevezik el gyerekeiket.
2022. Március 10.
Ne felejtsétek, ti adjátok a nevet, de ő viseli (Fotó: Getty Images)

Vannak szülők – elsősorban édesapák – akik annyira odavannak kedvenc sportjukért, a labdarúgásért, hogy nagy áldozatokra is képesek. Néhányan egy-egy játékos után nevezik el gyermeküket, a legelvetemültebbek azonban az imádott klubjuk után adnak nevet utóduknak.

Magyarországon egy lányról tudni, hogy második utóneve Fradika. A pécsi Szabó Alexandra Fradika édesapja nagy FTC-rajongó és annak idején az anyakönyvezésnél azt mondta, a család részben német származású, így lehetett hivatalos a szokatlan keresztnév.

Angliában nagyobb hagyományai vannak a klub utáni elnevezésnek. Egy Arsenal-szurkoló anya például Lanesrának keresztelte el kislányát, ami az apa kedvenc csapatának neve, csak fordítva.

Egy norvég család a Liverpoolért van oda, ők YNWA-nak nevezték el kisbabájukat. A név megegyezik a Liverpool híres szurkolói himnuszának, a You’ll Never Walk Alone címének kezdőbetűivel. A Dagbladet című újság szerint a szülők ezzel is azt akarták kifejezni, hogy apa és anya mindig ott lesz a gyereküknek.

Dominic Andrew Lukic Newsome Fairclough Whyte Dorigo McAllister Batty Strachan Speed Chapman Cantona Cazaux apja kicsit sem volt tekintettel a fiára, amikor a Leeds United 1991-92-es bajnokcsapatának kezdő tizenegyéről nevezte el gyermekét. Igen, mind a tizenegy játékosról! Ezek után csodálkozik valaki, hogy Dominic utálja a Leeds-t és az Arsenalnak drukkol? Amúgy a játékosoktól engedélyt kértek a szülők, hogy fiukat a nevükre keresztelhessék.

Hasonlóan járt Tam Fox, akinek eredeti neve  Thomas Martin Johansen Provan Jardine McKinnon Greig Henderson Willoughby Miller Smith Wilson Bulman, aki a skót  Rangers tizenegy játékosáról kapta a nevét, akik 1967 márciusában 4-1-es győzelmet arattak az Ayr United ellen.

Az immár nyugdíjas lakberendező azt mondta, éveken át sok jó poén forrása volt a neve, ám tinédzser korában a rendőrök nem mindig értékelték, amikor elkezdett egy kezdőtizenegynyi focista nevén bemutatkozni. Amikor felhívták Tam anyját, hogy tényleg ennyi keresztneve van a fiúnak, akkor az anya csak annyit mondott: Igen, de ne akarják, hogy mindre emlékezzek!

Egy Millwall-szurkoló apa, Mike Bloomfield a következő nevet diktálta be fia születésekor: Bermondsey Millwall Den Bloomfield. Ebben benne szerepel a kedvenc csapat és a Den, ami a Millwall pályájának neve. Apró szépséghiba, hogy Mike nem egyeztette feleségével a szokatlan keresztneveket, ám a nő végül nem emelt kifogást. (VIA)