Terhesség

Ez már a szülés: jóslófájás vagy valódi összehúzódás?

Az úgynevezett jóslófájások vagy Braxton Hicks összehúzódások általában nem járnak együtt fájdalommal, és a szülés időpontjához közeledve egyre gyakoribbá válhatnak. De honnan tudhatjuk, hogy valóban beindult a szülés?
2019. Február 23.
Csak jóslófájás vagy beindult a szülés?

A Braxton Hicks összehúzódásokat, jóslófájásokat a terhesség második trimeszterében észlelheti először a kismama, és ahogy közeledik a szülés, úgy lesznek ezek egyre gyakoribbak, ritmusosabbak, és akár fájdalmasak is. Éppen ezért könnyen összetéveszthetjük ezeket a valódi szülési fájdalommal. Lássunk néhány jellegzetességet, mely segít megkülönböztetni a jóslófájásokat a vajúdástól!

A jóslófájások szabálytalan időközönként jelentkeznek, és nagyon eltérő lehet a hosszuk és az intenzitásuk is. A valódi összehúzódások azonban előbb-utóbb ritmusossá válnak, vagyis nagyjából azonos idő telik el két összehúzódás között, és az összehúzódások hossza is egyforma. A valódi szülési fájdalom ráadásul egyre intenzívebbé, erősebbé válik az idő előrehaladtával.

A jóslófájások főként a has alsó részében érezhetőek, míg a vajúdás sokszor a hát alsó részéből indul ki és az egész hasban érezhető.

A jóslófájás nagyon gyakran magától elmúlik, vagy éppen akkor, ha a kismama helyzetet változtat, elkezd vagy éppen abbahagy egy tevékenységet (pl. leül vagy feláll). A valódi szülési fájdalmakat maximum egy kicsit enyhíteni tudjuk a helyzetváltoztatással, de teljesen csak a baba megszületése után múlnak el.

Jóslófájás: mi a teendő?

A helyzetváltoztatás, a pihenés és a sok folyadék fogyasztása általában segít elviselni a jóslófájásokat, esetleg teljesen el is múlhatnak ezek hatására. Sokat segíthet, ha mérjük az időt a fájások között: ha azt tapasztaljuk, hogy az összehúzódások jól meghatározható ritmus szerint követik egymást, induljunk a kórházba!(Cikk forrása: babycenter.com)Ez is érdekelhet: