Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez is növelheti a vetélés kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2017. november 20. | Frissítve: 2018. november 22.

Forrás: Endocare Endokrinológiai Központ

A terhesség tervezésekor, legkésőbb felismerésekor szükséges a pajzsmirigyműködés vizsgálata. Már csak azért is, mert a termékeny korosztályba tartozó nők között egyre többen küzdenek valamilyen pajzsmirigyproblémával.

Ez is növelheti a vetélés kockázatát

Ennél is fontosabb kérdés azonban, hogy a gyermekvállalást tervező leendő anyukák tisztában vannak-e saját szervezetük állapotával? Tudják-e, hogy melyik tünet utalhat esetleg pajzsmirigy-működési zavarra, amely befolyásolhatja mind a teherbeesését, de leginkább növelheti a vetélés kockázatát. A kérdés jogos, ezért érdemesnek tartottuk endokrinológusi szemmel pontosítani a válaszokat. Dr. Major Judit, az Endocare Endokrinológiai Központ belgyógyász-endokrinológusának írása.
Első hallásra mindössze arról van szó, hogy érdemes-e vitaminok és ásványi anyagok sokaságát bevinni a szervezetbe a nélkül, hogy a magzat már hasznosítaná ezeket az erőforrásokat. Ugyanakkor az is rendkívül fontos, hogy a terhesség bekövetkeztét váró leendő édesanyák tisztában vannak-e a saját szervezetük állapotával. Van e pajzsmirigy betegségre utaló tünetük, esetleg valódi pajzsmirigybetegségük, és ha igen, akkor milyen?
A tervezett terhesség szempontjából ez azért fontos, mert mind a túl, mind az alul működés rontja a teherbeesés esélyét.
Az úgynevezett autoimmun pajzsmirigy betegség pedig - amely az esetek jelentős részét képezi, a pajzsmirigy betegség ugyanis legnagyobb részben a szervezetben bekövetkezett autoimmun betegség folyamatát jelenti - mindenképpen kezelést igényel. Annak elmaradása növeli a vetélés kockázatát, illetve jelentős hormoneltérés esetén a terhesség létrejöttét akadályozza meg. Ilyen esetekben nem javasolt a jód fogyasztása sem. Az alulműködés folyamatos ellenőrzése és a thyroxin nevű hormon pótlása mind az anya, mind a magzat számára biztosítja a megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormont.
Mindezeket figyelembe véve, már a terhesség tervezésekor, legkésőbb felismerésekor szükséges a pajzsmirigyműködés vizsgálata. Kóros eltérés esetén a baj kezelése. Érdemes figyelembe venni, hogy a pajzsmirigy alulműködés egyre nagyobb mértékben érinti a fiatalabb, produktív életkorban lévő (20-as, 30-as éveikben járó) korosztályokat.
Akkor teszünk jót magunkkal, ha előre gondoskodunk arról, hogy a terhességünk a lehető legnagyobb nyugalomban teljen. A vitaminok rendkívül fontosak a szervezet számára a terhesség előtt, alatt és még sokszor utána is. De a legfontosabb, hogy az anya szervezetében is egyensúly, harmónia legyen.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések