Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez a munkarend növeli a vetélés rizikóját

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 21.

Forrás: babaszoba.hu

Az éjszakai műszakban dolgozó, esetleg sokat túlórázó várandósokat jobban veszélyezteti a vetélés és a koraszülés, mint azokat, akik nappal dolgoznak - állapította meg egy kutatás.

Bár a terhesség nem betegség és a legtöbb kismama nyugodtan folytathatja a korábbi életét, nem árt az óvatosság, például azzal kapcsolatban, hogy mennyit és mikor dolgozunk. Egy most publikált kanadai kutatásból azt derült ki, hogy a munkarend, illetve a túlórázás és a ledolgozott órák száma egyaránt hatással van a vetélés, a koraszülés és egyéb komplikációk rizikójának növekedésére.
Mennyit dolgozzon egy kismama?
Az éjszakai műszakban dolgozó terhes nők esetében 21 százalékkal nőtt a koraszülés, 23 százalékkal pedig a vetélés rizikója (a nappal dolgozókkal szemben). Azok, akik heti 40 óránál többet dolgoztak, a vetélés 38 százalékos kockázatnövekedésével néztek szembe, emellett az alacsony születési súly és a növekedési retardáció kockázata is szignifikánsan magasabb volt a kevesebbet dolgozókkal összehasonlítva. A váltott műszak is növelheti a problémák esélyét, többek között a terhességi magas vérnyomásét (19 százalékkal) és a preeklampsziáét (75 százalékkal). A szakemberek szerint ezek a negatív hatások valószínűleg a szervezet cirkadián ritmusának megzavarásával állnak összefüggésben. A cirkadián ritmus elsősorban az alvással és ébrenléttel töltött órákat szabályozza, de egy sor más fontos biokémiai folyamatban is szerepet játszik, így a hormonális rendszerre is hatással van.
A kutatásban összesen 62 korábbi vizsgálatot és 196 989 nőtől gyűjtött adatokat elemeztek.
"Ha megteheti egy kismama, érdemes változtatni a munkarenden, illetve azon, hogy mennyit dolgozik hetente" - mondta Margie Davenport, a kutatás vezető szerzője. "Ha azonban ez nem lehetséges, akkor érdemes olyan tényezőkre koncentrálni, amelyek pozitív hatással lehetnek a terhességre. Ilyen például a rendszeres sportolás, az elegendő alvás és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás."
A tanulmány az American Journal of Obstetrics & Gynecology című szaklapban jelent meg.
(via)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák