Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez a különbség az NST és a CTG között

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 17.

Forrás: babaszoba.hu

Mi a különbség, ha van egyáltalán, a CTG- és az NST-vizsgálat között?

Ez a különbség az NST és a CTG között (fotó: Getty Images)
A CTG nem más, mint a cardiotocographia rövidítése: a cardio és toko (méhösszehúzódás) szavakból áll, vagyis a (magzati) szívfrekvenciát és a méhtevékenységet egyidejűleg mérhetjük vele. A CTG-nek leginkább a vajúdás során van jelentősége, hiszen azt mutatja meg, hogy a méhtevékenység milyen hatással van a magzatra.
A 38. héttől hetente egyszer javasolt a kismamáknak a CTG-vizsgálat. Ha a kismama betölti a 40. hetet, akkor kétnaponta szükséges CTG-vizsgálatra a kórházba mennie. A CTG-vizsgálat során a kismama kényelmesen, nyugalmi pozícióban helyezkedik el, gumipántokkal érzékelőket helyeznek el a kismama hasán. A vizsgálat kb. 20 percig tart.
Az NST a non stress test szavak rövidítése, ami azt jelenti, hogy az anya és a magzat is nyugalomban van, amikor a vizsgálatra sor kerül, fogalmazhatunk úgy is, hogy a nyugalmi CTG-vizsgálat maga az NST-vizsgálat. Azaz: az NST-vizsgálat is CTG-eljárás.
Ha a magzati szívfrekvenciát és a méhtevékenységet is nézik, akkor két érzékelőfejet helyeznek a kismama hasára, ha csak egy fejet tesznek fel, akkor a baba szívhangját figyelik meg.
Az NST-vizsgálat során általában a kismama egy gomb megnyomásával jelzi, hogy mikor érzi a magzati mozgásokat.
Összefoglalva tehát: a magzati szívműködést és a méhtevékenységet egyidőben képes megfigyelni a CTG-vizsgálat. Ha ez a vizsgálat a vajúdás előtt történik, akkor nyugalmi CTG-ről, azaz non-stress testről, NST-vizsgálatról beszélünk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák