Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ez a különbség a jóslófájás és a valódi fájás között

Szerző: Babaszoba.hu

2019. szeptember 17. | Frissítve: 2022. március 5.

Forrás: babaszoba.hu

Sok terhes nő - különösen akik először várnak babát - teszi fel a kérdést, hogy normális-e, ha keménynek érzi a pocakot, és összehúzódásai vannak ilyenkor, és ez azt jelenti-e, hogy itt a szülés ideje?

Ez a különbség a jóslófájás és a valódi fájás között (Forrás: iStock)
A méhösszehúzódások jelezhetik, hogy elérkezett a szülés időpontja. Ilyenkor a nő méhnyaka kezd vékonyodni, a méhszáj pedig lassan kitágulni, kinyílni - ezért járnak az összehúzódások fájdalommal. A teljes tágulás 10 centiméteres, ezen már át tud haladni a csecsemő.

Mik azok a Braxton Hicks-féle összehúzódások?

A has menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmai megzavarhatják a várandós anyukákat, pedig ezek valójában hamis összehúzódások. Ezeket először 1972-ben írta le egy John Braxton Hicks nevű angol orvos, innen kapták a nevüket. Honnan ismerhető fel, hogy ilyen hamis összehúzódásokról van szó?
Egyrészt ezek a fájások szabálytalanul, ritkán és kiszámíthatatlanul jelentkeznek: nincsenek szokásos intervallumok az ismétlődésükre, így nem lehet következtetni arra, mikor jön a következő. Egyes kismamák már a második trimeszterben, a 16-20. hét környékén is tapasztalják ezeket. A terhesség előrehaladtával erősödhetnek, és ha közel vannak a szülés várható napjához, akkor nagyon nehéz lehet megkülönböztetni a valódi fájásoktól.
Gyanús jel lehet az is, hogy míg a valódi fájások intenzitása folyamatosan változik, addig a Braxton Hicks összehúzódások nem lesznek erősebbek vagy gyengébbek. A hamis összehúzódások sokszor egyébként fájdalommentesek, egyes kismamák ezért alig veszik észre ezeket, míg mások kényelmetlennek írják le.

Mi okozza a hamis fájásokat?

A Braxton Hicks-kontrakciót gyakorló összehúzódásnak is nevezik, amely lehetővé teszi a kismamáknak, hogy készüljenek a valódi fájásokra, és gyakorolják a légzéstechnikát, ami segíthet elviselhetőbbé tenni majd a valódi fájásokat. Emellett a méh izmai is gyakorolhatnak arra, hogy milyen lesz a tényleges összehúzódás.
A hamis összehúzódásoknak nincsenek ismert okai, bármikor előfordulhatnak. A szakemberek szerint gyakoribbak a hamis összehúzódások a nap végén, ha a kismama nem fogyasztott elég folyadékot, fizikai aktivitás után, szex közben, vagy ha megtelt a húgyhólyag. A Braxton Hicks-kontrakciók általában maguktól elmúlnak, ha pedig mégsem, akkor a séta, a fürdés, a pihentető zene hallgatása, a szunyókálás, pihenés is segíthet, vagy akár egy enyhe masszázs.

Milyenek a valódi fájdalmak?

Ha valóban a szülésre figyelmeztetnek a fájások, azok rendszeres időközönként következnek be, és 30-70 másodpercig tartanak. Az időintervallum fokozatosan rövidül, míg a fájások egyre erősebbek lesznek. A has elejénél tapasztalható fájdalom mellett a hát alsó részén is érezhető ilyenkor kellemetlen érzés, és a fájdalomcsillapítók nem tudnak ezeken a fájdalmakon maximálisan segíteni.
Ha az összehúzódások a 38. hét után jelentkeznek, akkor érdemes felkeresni az orvost, ha pedig elfolyt a magzatvíz, vagy esetleg vérzés is jelentkezik, akkor jobb haladéktalanul kórházba menni. Ha a 38. hetet megelőzően legalább 4 órán át tapasztal rendszeres fájásokat a kismama, az összehúzódások egyre gyakoribbak, és utánuk légszomj is tapasztalható, akkor az is lehet, hogy korábban érkezik a baba, ezért ilyen esetben is jobb bemenni a kórházba.
(Cikk forrása: smartparenting.com)
Kapcsolódó írásaink:
 
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések