Terhesség

Ez a WHO ajánlása a vas- és folsavhiány megelőzésére terhesség és gyermekágy idején

A vas és folsav pótlását a várandósgondozás részeként ajánlja a WHO. Elmondjuk, miért fontos a vas és folsav tudatos bevitele, és hogy meddig, illetve mennyit kell belőlük fogyasztanunk terhesség és gyermekágy idején.
2022. Március 31.
Ez a WHO ajánlása a vas- és folsavhiány megelőzésére terhesség és gyermekágy idején (fotó: Getty Images)

A várandósság kiegyensúlyozott táplálkozást, megfelelő energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-bevitelt igényel, hogy kielégíthesse a megnövekedett anyai és magzati szükségleteket.

Az extra vitaminokra és nyomelemekre elsősorban azért van szükség, mert egy új élet fejlődése, az új szövetek létrehozása sokkal több energiát és biokémiai munkát igényel, mint a már meglévők fenntartása.

Előfordulhat azonban, hogy a változatosan és gondosan összeállított étrend sem mindig elegendő önmagában arra, hogy a megnövekedett tápanyagszükségleteket maradéktalanul kielégítse, és mikrotápanyag-hiányhoz, valamint az ezzel összefüggő szövődményekhez vezethet – figyelmeztet a WHO.

A tápanyaghiánnyal kapcsolatos kockázatok megelőzése érdekében az Egészségügyi Világszervezet a terhesgondozás részeként napi vas- és folsavkiegészítést javasol.

Vas- és folsavbevitel a várandósság idején

Miért fontos a vas a terhesség idején?

A várandósság során közel 50 százalékkal nő meg a szervezetben percenként keringő vér mennyisége, hogy biztosíthassa a méhlepény és a magzat megfelelő fejlődését, és gondoskodjék a szülés során bekövetkező vérveszteség pótlásáról is. Egy ekkora változás egyúttal azt is jelenti, hogy a vasszükséglet szintén jelentősen megnő (a korábbi másfél-kétszeresére), aminek fedezésére már biztosan nem lesz elegendő az étkezéssel bevitt vas. Nem árt tudni, hogy a várandós szervezet a vasraktárakból sem tud többet mozgósítani, hiszen azok kapacitása nem növekszik meg a terhesség idején.Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a termékeny korú nők kb. 30 százaléka vérszegény, a WHO adatai szerint pedig ez a probléma a terhes nők 41,8 százalékát érinti.Ez azt jelenti tehát, hogy sokan már eleve vashiánnyal indulnak neki a várandósságuknak, ami akár hosszú távú negatív egészségi következményekkel járhat az anya és magzata számára egyaránt (anyai és magzati vérszegénység, koraszülés, alacsony születési súly, károsodott mentális fejlődés, anyai depresszió).

Miért fontos a folsav a terhesség idején?

A folsav (B9-vitamin) tudatos beviteléről már a terhességet és a fogantatást megelőzően gondoskodni kell, hiszen ennek a vitaminnak kiemelt szerepe van a velőcső-záródási rendellenességek (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) csökkentésében. Az idő azért fontos tényező, mert a velőcső a fogamzást követő 4. héten belül záródik, amikor még sok esetben fény sem derült a terhességre.A folsav a vörösvérsejtek termelődéséhez is nélkülözhetetlen, részt vesz a DNS-, RNS-, valamint az aminosav-szintézisben, a sejtosztódásban, valamint kulcsfontosságú szerepe van a magzat központi idegrendszerének fejlődésében is.A fogantatásra való felkészülés során a folsav pótlására azért van szükség, mert akkora mennyiségű folsavat (5-10-szeresére is nőhet az igény), ami preventív hatást fejtene ki, képtelenség lenne kizárólag étkezéssel bevinni a szervezetünkbe.

Mennyi vas és folsav bevitelét javasolja a WHO a várandósság és a szoptatás idején?

Az OGYÉI ajánlásában azt olvashatjuk, hogy elemi vasból napi 14 mg-ra, míg folsavból 0,2 mg-ra van szükségünk. A várandósság során azonban ennél nagyobb mennyiséget igényel szervezetünk.A WHO a terhesség idején – már a várandósság kezdetétől – napi 30-60 mg elemi vas pótlását javasolja, amit ki kell egészíteni napi 0,4 mg folsavval is. A vaspótló készítményekben található különböző típusú vas-sók elemi vastartalma eltérő: 30 mg elemi vas megfelel 150 mg vas(II)szulfát-heptahidrátnak, 90 mg vas(II)-fumarátnak vagy 250 mg vas-glükonátnak. Ugyanakkor, ha nagy a veszélye az idegcsőzáródási rendellenességnek, akkor a kismamának orvosi felügyelet mellett napi 4 mg folsav szedését is javasolhatják.

De mi a helyzet a gyermekágy idején?

A vas szedését folytatni kell a szülést követő 6-12 hétben, illetve a hemoglobinszint normalizálódásáig azért, hogy mentális-fizikai erőnlétünket megtarthassuk, valamint újszülött babánk igényeit is kielégíthessük. A WHO ajánlásából kiderül, hogy a vaspótlást a szülés után a lehető leghamarabb el kell kezdeni, és hogy emellett opcionálisan szedhető folsav is.Az Egészségügyi Világszervezet a szoptató nők esetében napi 10-30 mg elemi vas bevitelét javasolja az étrendi vas biológiai hozzáférhetőségétől függően. Folsavból napi 0,4 mg-ot érdemes bevenni a szoptatás, illetve a gyermekágy idején.

Milyen az ideális vas- és folsavpótló készítmény?

A szájon át szedhető vaspótlók kapszula vagy tabletta formájában kaphatók, fontos kritérium azonban, hogy ezeknek a készítményeknek megbízható, jól nyomon követhető legyen a gyártása, csomagolása és tárolása – figyelmeztet a WHO.Ideális, ha a vas és a folsav pótlását biztonságosan szedhető kombinált készítmény segítségével oldjuk meg, ami a javasolt elemi vastartalom mellett annyi folsavat is tartalmaz, amivel fedezni tudjuk a javasolt napi bevitel mennyiségét.