Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

És te mit iszol?

Szerző: Babaszoba.hu

2012. november 17. | Frissítve: 2017. május 8.

Forrás: babaszoba.hu

Legújabb vizsgálatok alátámasztják, hogy nem csak a várandósság alatt elfogyasztott táplálék, hanem a folyadék minősége is hatással van az egészségre.

És te mit iszol?

Nemrégiben hozták nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményeit, amely 60 761 norvég anya-csecsemő páros adatain alapul, s amelynek célja többek közt a koraszülés lehetséges okainak felderítése volt. Régóta tudjuk, hogy a cukrozott, édesítőszeres üdítők fogyasztása nem egészséges, most azonban azt is megmutatták a számok, hogy rendszeres fogyasztásuk mivel járhat.
Azok az anyák, akik napi egy üdítőnél többet ittak, 25 százalékkal növelték a koraszülés kockázatát azokhoz képest, akik soha nem fogyasztottak ilyen italokat. A magas testtömegindexű kismamák körében pedig már a heti egy üdítő fogyasztása is 30 százalékkal növelte a kockázatot azokhoz a túlsúlyosakhoz képest, akik sosem ittak üdítőt. Az, hogy az üdítő csak mesterséges édesítőt tartalmazott, csökkentette ugyan a kockázatot, de nem jelentősen.
A sok édesített innivalót fogyasztók közt több volt a dohányos, a túlzott kalóriabevitelre hajlamos, túlsúlyos kismama, ezért felettébb valószínű, hogy nem maga a cukros üdítő vezet koraszüléshez, hanem az az életstílus, táplálkozási kultúra, amelynek ez jelzésértékű része.
A mesterséges édesítőszerek, amelyek nem csak italokban, de ételekben is megtalálhatóak nem egészségesek, daganatkeltő hatásukkal kell számolni. Éppen ezért ezeknek az édesítőszereknek a napi ajánlott felső határa meghatározott (Ez a mennyiség pédául az aceszulfám-K esetében 15 mg/kg felnőttekre és gyermekre vonatkozóan egyaránt, az aszpartámé 50 mg/kg, a szachariné 5 mg/kg, a ciklamáté pedig 400 mg/l). Ezzel szemben a természetes édesítőszerek (mint pl. a méz) nem károsak az egészségre. A szorbit és kisebb mértékben a xilit az arra érzékenyeknél haspuffadást és hasmenést is okozhat, ezért napi 30 gramm fölötti mennyiség elfogyasztása nem ajánlott.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák