Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Erzsébet Kórház-Rendelőintézet, Hódmezővásárhely

Szerző: Wentzel Viktória

2010. november 14.

Forrás: Kismama magazin

A néhány évvel ezelőtt felújított szülészet kicsi ugyan, de jó feltételek között és remek szakmai segítséggel szülhetnek a nők. (Írásunk a 2010 januári állapotot tükrözi.)

Dr. Apró György
Fotó: Tésik Attila

A komornak ható épületek között felüdülésként hat a látogatóra a hódmezővásárhelyi kórház szülészete. A kilencven éve alapított osztály, korára cáfolva, az intézmény egyik legvidámabb helye. A szülészet ugyanis, ha minden jól megy, örömteli események színtere, igaz, korántsem mindegy, milyen környezetben élik át a nők az anyává válás pillanatait. Dr. Kallai Árpád, az intézmény főigazgatója szívügyének tekinti a szülészeti osztály működését, s hangsúlyozza: a hódmezővásárhelyi nők lokálpatriotizmusa fontos a kórház számára is, s támogatni kell őket abban, hogy helyben szülhessenek.

A szülészeti és nőgyógyászati osztály vezetője, dr. Apró György professzor is elhivatottsággal beszél a munkájáról, igaz, aligha tagadhatja, hogy problémákkal kell szembenézniük. - Egészen más gondokkal küzdünk, mint egy fővárosi intézmény, s bár vannak anyagi nehézségeink, nagy öröm számunkra, hogy életben van az osztályunk, s eddig elkerülte a bezárást.
Jelenleg tizenöt ággyal üzemel a szülészeti és nőgyógyászati osztály, mely a sebészettel közösen, úgynevezett mátrixrendszerben működik, tehát szükség esetén azonnali magas szintű sebészeti beavatkozások is elvégezhetők. A szülőszobán öt szülőágy van, valamint egy elkülönített szülőszoba is elérhető, ha valaki apás szülésre készül. Természetesen alternatív eszközök is rendelkezésre állnak, van bordásfal és "szülőlabda" is, s figyelembe veszik az egyéni igényeket akár a gátmetszés elkerülésével és a beöntéssel kapcsolatban is, amennyiben lehetséges. Az epidurális érzéstelenítés a nap nagy részében elérhető. A császármetszést zömével altatásban végzik, a műtétet az édesapa egy kis ablakon át nézheti végig.

- A császármetszéseket szinte azonnal elvégezhetjük, ha komplikáció merül fel a szülés alatt - mondja a főorvos -, ugyanis a megyében egyedülálló módon a szülészeten belül, szigetként helyezkedik el a műtőnk, így perceken belül cselekedhetünk. A császármetszések aránya az országos szinthez képest alacsonynak mondható. Örülünk, hogy egyre kevesebb fiatalkorúnál kell terhességmegszakítást végezni, ez jól működő tinédzser-nőgyógyászati rendelésünknek köszönhető.

Nemcsak az apás szülést támogatják, hanem azt is, hogy, a nyugat-európai gyakorlatot követve más is együtt lehessen az édesanyával a szülés alatt. Ennek ellenére nem túl gyakori, hogy a nagymamán vagy az apán kívül egy barátnő vagy dúla is bent legyen.

Papp-Lukács Eszter csecsemősnővér
kalauzol a babák közt
Fotó: Tésik Attila

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az itt született babákat jól tudja szoptatni az édesanyjuk. Kiváló védőnői csapat dolgozik az ágyak mellett. Azokat az édesanyákat is támogatjuk, akiknek valamiért vissza kell jönniük az osztályra a babával, vagy tovább kell bent tartózkodniuk nálunk a picivel együtt. Külön szoptatóhelyiséget létesítettünk számukra, ahol nyugodtan etethetik a gyereküket.

Az osztályvezető számos tervet szeretne megvalósítani a szülészeten, többek között egy fizetős, hotel jellegű szobát is a hagyományosak mellett. Mindenki számára elérhető a rooming-in elhelyezés, igaz, nem kötelező, és sokan nem is akarják babájukkal egy szobában tölteni szülés utáni napjaikat. Hat szülészorvos és kilenc szülésznő segíti a helyi kismamákat abban, hogy ne csak szép élmény maradjon számukra a szülés, hanem biztonságos és szakszerű ellátásban is részesüljenek.

Tények, adatok
  • Születésszám 2008-ban: 421.
  • A császármetszések aránya: 22 százalék.
  • Egy egyágyas, valamint egy ötágyas szülőszoba van.
  • Két egyágyas, négy kétágyas és egy ötágyas gyermekágyas szoba van az osztályon.
  • Szülésznőválasztásra nincs lehetőség.
  • 24 órás rooming-in ellátás is igényelhető.
  • Szülésfelkészítő tanfolyam és terhestorna van a kórházban.
  • Fizetős szoba nincs.
  • Az apa nem lehet bent a császármetszésnél.
  • Bővebb információ: www.erzsebetkorhaz.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések