Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Érzelmi hullámvasút a terhesség alatt

Szerző: Jaksa Petra

2017. december 16. | Frissítve: 2021. január 29.

Forrás: babaszoba.hu

Nyugi, nem veled van a baj! A hormonok tehetők felelőssé a hangulatingadozásaid miatt. Mutatjuk is, melyik trimeszterben, mire számíthatsz.

A hormonok őrült tánca, a fizikai és érzelmi változások mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a várandósság alatt néhány percen belül is képes vagy sírni és nevetni, miközben még a nevedet is elfelejted. De megnyugtatunk, ez kismama körökben teljesen normális. Íme egy kis útmutató a Parents.com összefoglalója alapján, mire készülj!

1. trimeszter: könnyek és feledékenység

Amint megtudod, hogy babát vársz, egy rakás egymásnak ellentmondó érzelemmel találod szemben magad: izgalom, félelem, boldogság, aggódás. És ehhez még add hozzá a terhesség elején jelentkező hányingert, fáradtságot és hormonális változásokat. Csoda, hogy a hangulatod úgy ingadozik, mint egy világbajnok légtornász a kötélen? "Az ösztrogén és a progeszteron szintje az egekbe szökik a terhesség elején" - mondja dr. Lucy Puryear pszichiáter. "Ennek pedig óriási hatása van a kismama hangulatára. Az egyik pillanatban nevethet, míg a következőben már elsírhatja magát."
Érzelmi hullámvasút a terhesség alatt
Habár a sírásokért valós félelmek is okolhatók. "Megengedhetjük magunknak ezt a babát?" "Fogok tudni még valaha sokáig aludni?" - emellett egészen jelentéktelennek tűnő dolgok is kiválthatják. Az anyukák többsége tévéreklámokon, cuki babaruhát reklámozó képeket látva, vagy akár egy régi zeneszám hallatán is képes elsírni magát. "Érzelmileg felfokozott állapotban vannak a kismamák, ezért mindenre sokkal érzékenyebben reagálnak" - mondja dr. Jennifer L. Hartstein családterapeuta. "Az ember egy ilyen sírógörcs után megijedhet, hogy vajon mi baja van, ami ördögi körhöz vezethet. Ezért fontos, hogy emlékeztessük magunkat, hogy ez teljesen rendben van. Nevessünk egyet magunkon, és lépjünk tovább."
A terhesség kezdetén szintén jellemző az angolul "baby brain"-nek nevezett jelenség, ami magyarul "bébi agy"-nak fordíthatnánk. "A progeszteron hormon szintje megemelkedik ebben az időszakban, ami egy nyugtató hormon" - magyarázza dr. Puryear "Azonban feledékenységet, szétszórtságot is okozhat." "Amikor terhes voltam Parkerrel, egyszer a nagyobbik fiam, Peter legóit véletlenül a mélyhűtőbe tettem, majd egy kulcscsomót szolgáltam fel neki innivaló gyanánt" - meséli Caroline, amerikai kétgyermekes családanya.

2. trimeszter: extrém hóbortosság

Végre eljött az idő, hogy megoszd a nagy hírt a világgal: babát vársz. A reggeli rosszulléteknek vége, a pocakod gömbölyödik, amit már az idegenek is észrevesznek, ráadásul a pici mozgását is elkezdheted érezni. Ha már a nemét is tudod, egyre valóságosabbnak tűnik a dolog: tényleg gyereked lesz. Ebben a szakaszban azonban egyáltalán nem meglepő, ha azon találod magad, hogy ok nélkül mosolyogsz, egy unalmas munkahelyi megbeszélés alatt hangosan felnevetsz, és váratlanul ráveted magad a férjedre a fürdőszobában ("Mivel több vér kering az ereidben, a szexuális energiáid is fokozódhatnak" - mondja dr. Puryear).

3. trimeszter: nyűgösség és kóros fészekrakási-kényszer

Ahogy közeleg a kiírt időpontod, az izgalmad aggódásba és nyűgösködésbe csaphat át. Ami nem csoda, hiszen egyre hatalmasabbnak érzed magad. Emiatt azon is gyakran elmélázol, hogy vajon, hogy fog kiférni rajtad egy ekkora baba. Nem beszélve az új életszakasszal járó félelmekről. A kavargó gondolatoktól extra érzékeny és ideges lehetsz, és hát ki más, mint a férjed az, aki az egészet telibe kapja. Az sem meglepő, ha éjjel 11-kor megfenyegeted, hogy addig ne jöjjön haza, amíg nem talál neked valahol csokis fánkot.
A terhességi hóbortosság másik tipikus megnyilvánulási formája a fészekrakási ösztön felerősödése. Hirtelen megmagyarázhatatlanul erős vágyat érzel a lakásban való pakolásra, rendezgetésre, takarításra. Ez az oxitocin hormon növekedésének köszönhető, ami felkészíti a méhed a szülésre, a melleidet pedig a szoptatásra. "Az egész eddigi világod felborul, ezért úgy érzed, teljesen elveszíted a kontrollt"-  mondja Hartstein.
"Próbálod rendszerezni az életed, ami nemsokára gyökerestül felfordul, és igazi őskáosszá válik." Vannak anyukák, akik addig sikálják a padlót, míg az tökéletesen fényesen nem ragyog, vagy addig nem nyugszanak, míg minden egyes babaruhácskát ki nem vasaltak és élére nem hajtogattak. "Körülbelül két héttel a szülés napja előtt úgy döntöttem, hogy muszáj sütnöm valamit a vendégeknek, akik majd átjönnek babalátogatóba"-  meséli Jennifer, egy kislány édesanyja. "Pánikrohamot kaptam, hogy nincs mivel megkínálnom őket, ezért aztán órákat töltöttem a konyhában. Egy kisebb falunak elegendő sütemény lett az eredménye. A mai napig van belőle. Megkínálhatlak?"

Így vészeld át!

Akár pelusreklámokon pityeregsz, akár mániákusan vasalt ruhát hajtogatsz, íme néhány tipp, hogyan vészeld át a terhesség őrültebb pillanatait.

Tudd, hogy ez teljesen normális

Akárki mondta is neked, hogy a várandósság maga a mennyország, az valószínűleg sosem volt terhes. Fogadd el, hogy lesznek pillanatok, amikor majd kicsattansz a boldogságtól, máskor viszont hirtelen úrrá lesz rajtad a szomorúság vagy az aggodalom. Fontos, hogy tudd, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy mennyire fogod szeretni a babádat, vagy mennyire leszel jó anya.

Beszélgess más anyukákkal

Keresd más kismamák társaságát online vagy a környezetedben. Szervezhetsz heti találkozót is egy közeli terhes barátnőddel, akivel tapasztalatot cserélhettek és jókat nevethettek egymás butaságain egy finom koffeinmentes latte mellett.

Kényeztesd magad

Igen, tudjuk, hogy rengeteg a teendőd, de akkor is arra biztatunk, hogy hagyj időt olyan tevékenységekre is, amik feltöltenek pl. egy jó könyv olvasgatására, vagy egy kellemes kismama masszázsra.

Segíts a párodnak, hogy segíthessen

Ahelyett, hogy megharagudnál a férjedre, amiért nem érzi ösztönösen, hogy mire lenne szükséged, inkább lásd el tippekkel. ("Drágám, ha azt látod, hogy sírok, hozz nekem egy bögre forró teát, és csendben hagyd el a szobát.")

Kérj segítséget, ha szükséges

"Ha több mint két héten át folyamatosan sírhatnékunk van, és szomorúnak érezzük magunkat, kérjünk segítséget a védőnőnktől" - tanácsolja Dr. Puryear, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a szülés utáni depresszió már a baba születése előtt is jelentkezhet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák