Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Erre figyelj, ha télen vagy terhes

Szerző: Botás Enikő

2019. december 29.

Forrás: babaszoba.hu

Bár a várandósság bármelyik évszakban megviselheti az kismamákat, télen az év többi hónapjaihoz képest egy kicsit több kihívással kell szembenézniük. Lássuk, mi mindenre érdemes figyelned!

Légy óvatos a téli időben!

Séta közben minden figyelj oda, hogy csak olyan utakon közlekedj, melyek nincsenek teljesen bejegesedve. Mivel pocakkal a súlypontod egészen máshol helyezkedik el, még egy aprócska megcsúszástól is könnyen eleshetsz. A téli sétákhoz a biztonság kedvéért mindig stabil, lapos talpú csizmát húzz fel.

Öltözködj rétegesen!

Bár a várandósságod alatt a testhőmérsékleted kicsit magasabb lesz a megszokottnál, ez nem jelenti azt, hogy védve lennél a hidegtől. Lehet, hogy te úgy érzed, hogy majd kigyulladsz, de bőröd és szervezeted továbbra is érzékeny lesz az alacsony hőmérsékletre. Fontos tehát, hogy ezekben a hónapokban melegen, rétegesen öltözködj, szerezz be vízálló holmikat, és a kesztyűt, sálat, sapkát, valamint a meleg zoknit se felejtsd el.
De arra is figyelj, hogy a ruháid kizárólag természetes anyagból készüljenek, ne szorítsanak, jól szellőzzenek, jól szívják a nedvességet és persze tartsanak is melegen. A gumírozott szárú zoknikat, a szoros nadrágokat inkább kerüld, hiszen ezek gátolhatják a vénás keringést és elősegíthetik a trombózis kialakulását.
Erre figyelj, ha télen vagy terhes

Figyelj a bőrödre!

A téli időjárás könnyen kiszárítja a bőrt, éppen ezért ilyenkor kifejezetten oda kell figyelni a bőrápolásra. Bármennyire is csábító, ezekben a hónapokban inkább kerüld a túl meleg vizet zuhanyozás közben, hiszen a forró víznek szintén szárító hatása van. Fürdés után pedig mindig használj hidratáló testápolót.
De mivel a hideg téli szél az arcodat is könnyen kiszáríthatja, a házból kilépve érdemes ajakbalzsamot használnod, és az arcodat is jó, ha bekened egy fényvédő hidratálóval. Persze a téli napsugarak kevésbé erősek, de még így is árthatnak a bőrödnek. Végül, de nem utolsó sorban a rendszeres folyadékfogyasztásról sem szabad megfeledkezni, hiszen a belső hidratáltság a szép bőr elengedhetetlen hozzávalója.

Maradj aktív!

Bár télen hajlamosak vagyunk bekuckózni a meleg szobába és tavaszig ki sem dugni az orrunkat, fontos tudnod, hogy ilyenkor is időt kell fordítanod a rendszeres mozgásra. Persze nem feltétlenül a tipikus téli sportokra kell gondolni, hiszen pocakkal a korcsolyázást vagy éppen a síelést jobb, ha hanyagolod. De már az is sokat számít, ha a mindennapjaidba beiktatod a rendszeres sétát. Viszont tudod, a téli sétához mindenféleképpen öltözz fel jó rétegesen és kerüld a csúszós utakat.
Akkor sem kell teljesen ellustulni, ha nem akarsz kint fagyoskodni. Járj el terhes tornára, jógára, vagy ha már nagyon profi vagy, otthon egyedül is elvégezheted a gyakorlatokat.

Védekezz a bacik ellen!

A téli megfázásos időszakban különösen oda kell figyelni a higiéniára. Hazaérve sose feledkezz meg a kézmosásról, de az is sokat segíthet, ha a táskádba bedobsz egy kézfertőtlenítőt. Ha nem vagy otthon, ezzel érdemes időről-időre áttörölni a kezed, így csökkentheted annak az esélyét, hogy elkapj valami fertőzést.

Párásíts!

A téli páramentes, száraz levegő kiszáríthatja a nyálkahártyát, ami pedig csökkenti a kórokozókkal szembeni védelmet is. Sőt a száraz levegőben gyakrabban tapasztalhatod azt is, hogy fáj a fejed, fáradtabb, ingerlékenyebb vagy, és az általános közérzeted is rosszabb. Éppen ezért mindenképpen érdemes odafigyelned a lakás megfelelő páratartalmára.

Táplálkozz egyezségesen!

Bár télen nincs túl sok friss idény zöldség vagy gyümölcs, azért ilyenkor is törekedj az egészséges táplálkozásra. A rostokban és összetett szénhidrátban gazdag táplálék fogyasztásával nem csak a megfelelő bélműködést segítheti elő, de erősítheti az immunrendszered is, sőt lassíthatja a cukrok felszívódását, ezáltal pedig elkerülheted a farkaséhség kialakulását. Ha nem tudsz elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, akkor egyeztess az orvosoddal és szedj vitaminokat vagy táplálék-kiegészítőt.
Kapcsolódó terhesség:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák