Terhesség

Epidurális érzéstelenítés: amit tudni érdemes róla

Sokan tudatosan készülnek arra, hogy epidurális érzéstelenítéssel fognak szülni, mások viszont csak az utolsó pillanatban kérik (vagy éppen utasítják vissza). Következzen néhány fontos információ, amelyek megkönnyíthetik a döntést.
2018. December 15.
Az epidurális érzéstelenítés nem befolyásolja a szülés hosszát

Kezdjük rögtön a legfontosabbal: nem szégyen fájdalomcsillapítót kérni a szülés alatt, nem lesz valaki “gyengébb” vagy “rossz anya” attól, hogy epidurális érzéstelenítéssel szült. Mindenkinek másutt van az a bizonyos tűréshatár, sőt szülésenként is eltérő lehet, hogy mennyire viseli el valaki a fájdalmakat. Sokan azonban azért utasítják el az epidurális érzéstelenítést, mert túl keveset tudnak róla, esetleg az elterjed tévhitek riasztják el őket.

Az epidurális érzéstelenítés (EDA) biztonságos eljárás, az esetleges komplikációk rizikója nagyon alacsony, de nem árt tisztában lenni az esetleges mellékhatásokkal. Minél több információd van ugyanis erről (vagy bármely más) beavatkozásról, annál könnyebben tudod eldönteni, hogy valóban szeretnéd-e a fájdalomcsillapítás ezen módját, vagy inkább lemondasz róla.

Hogyan hat az anyukára?

A leggyakoribb tévhitek közé tartozik, hogy az epidurál nemhogy csillapítaná, de még fokozza is a fájdalmakat (még a szülés után is!), például hátfájást okoz. Kara Manglani szülésznő szerint a fájdalom a legtöbbször a testünk változásaival van kapcsolatban, és ezért természetesnek tekinthető: a hátfájást például a medence helyzetének megváltozása is okozhatja. Egy másik elterjedt tévhit, hogy az EDA miatt akár le is bénulhatunk. “A gerincvelő vagy az idegek sérülése, és az ezzel összefüggő bénulás rizikója nagyon, nagyon alacsony, 100 000 esetből talán egyszer történik meg” – mondja David Jaspan szülész-nőgyógyász. Egy nemrég megjelent kutatás pedig azt is megcáfolta, hogy az epidurális érzéstelenítés meghosszabbítja a szülés folyamatát.Milyen mellékhatásokra lehet mégis számítani? Az egyik az alacsony vérnyomás, mely szédüléssel, gyengeséggel járhat együtt. Azonban a szülés közben folyamatosan figyelik az anyuka vérnyomását, hogy ha az túl alacsonyra süllyedne, azonnal közbe tudjanak lépni. Szintén előfordulhat viszketés, bőrirritáció, de ez (vagy a kezelésére alkalmazott gyógyszerek) szerencsére nincs hatással sem a szülés folyamatára, sem pedig a születendő babára.Minden olyan esetben, amikor idegen test kerül a szervezetünkbe (pl. az epidurális érzéstelenítés során használt tű és katéter), megvan annak az esélye, hogy gyulladás alakul ki, ezt pedig láz is kísérheti. Ennek azonban szintén nagyon kicsi a rizikója. Nagyon ritka az a mellékhatás is, hogy az érzéstelenítő gyógyszer “feljebb” kerül a gerincvelő mentén, ez pedig légzési nehézségeket okozhat. Ennek megelőzésére a szülés alatt folyamatosan monitorozzák az anya véroxigénszintjét is.Előfordulhat, hogy a szülést követően, az epidurális érzéstelenítés beadása után 48 órán belül erős fejfájás jelentkezik. Ennek oka, hogy az EDA helyén szivárogni kezd az agyi-gerincvelői folyadék (liquor), az agyban pedig csökken az agyvíz nyomása. A probléma viszonylag könnyen kezelhető, de mindenképpen haladéktalanul jelezni kell a fejfájást a kezelőorvosnak!

Hogyan hat a babára?

Az epidurális érzéstelenítés során alkalmazott gyógyszerek – általában helyi érzéstelenítő és fájdalomcsillapító keveréke – csak minimális mennyiségben kerülnek be a vérkeringésbe, így azon keresztül a kisbaba szervezetébe. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy az anyai vérnyomás csökkenésével a születendő baba szívverése is lelassul, de ez könnyen kezelhető, például gyógyszerekkel, infúzióval vagy akár az anya testhelyzetének megváltoztatásával. Alig néhány esetben kell csak sürgősségi császármetszést végezni emiatt.

Hogyan készüljünk az epidurális érzéstelenítésre?

Mindenképpen mondjuk el az orvosunknak, hogy milyen gyógyszereket szedünk, van-e valamilyen gyógyszerérzékenységünk, vagy küzdünk-e valamilyen krónikus betegséggel. Bizonyos esetekben (pl. ha valakinek a véralvadást befolyásoló betegsége van, esetleg vérhigítót szed) ugyanis nincs lehetőség az EDA alkalmazására. Ez akkor is fontos, ha a szülés megtervezésekor úgy döntöttünk, hogy nem kérünk majd epidurális fájdalomcsillapítást, hiszen előfordulhat, hogy vajúdás közben meggondoljuk magunkat.(Cikk forrása: thebump.com)Ezt is érdemes elolvasni: