Terhesség

Ennyi szerv állapotára hat a fogprobléma

A fogágybetegségek nem csupán a fogak szöveteit károsítja, hanem a szájüregtől távol is problémákat okozhatnak, például nyolcszorosára növeli a koraszülés kockázatát.
2019. Május 07.
Ennyi szerv állapotára hat a fogprobléma

A felnőtt magyar populáció minimum 50 százaléka érintett valamilyen súlyosságú fogágybetegségben. Ez nem csupán a fogak környékét károsítja, hanem a szájöregtől távolabb is problémákat, betegségeket okozhatnak a véráramba jutó baktériumok. A fogágybetegség növeli az agyvérzés, a szívinfarktus kockázatát, nyolcszorosára növeli a koraszülés esélyét. A fogágybetegségben szenvedőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór, illetve a cukorbetegek állapotát is kedvezőtlenül befolyásolja – figyelmeztet Dr. Bartha Károly, a Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese.

A nem kontrollált cukorbetegség háromszorosára növeli a fogágybetegség kialakulásának esélyét, amely viszont negatív hatással van a vércukorszint szabályozására – magyarázza a szakember.

Terhesség alatt már csekély mennyiségű lepedék mellett is súlyosabb ínygyulladás alakulhat ki, ami a második és harmadik trimeszter között a legsúlyosabb. A terhesség alatti fogágybetegsége mintegy nyolcszorosára növeli a koraszülés, az alacsony születési súly esélyét.

A fogszuvasodás és a fogínygyulladás Magyarországon népbetegségnek számít. Visszafordítható lenne a megelőzéssel, ha helyes fogmosási technikát alkalmaznánk, illetve ha rendszeresen, legalább félévenként fogászati kontrollra mennénk.

A fogszuvasodást és a fogágy megbetegedését is a lepedék okozza. Nem megfelelő fogmosás mellett gyakorlatilag minden egészséges emberben kialakulhat ínygyulladás, amely a fogágybetegség előfutára. A helyes fogmosási technikát otthon is ellenőrizhetjük plakkfestő tablettákkal. Kis fejű, puha fogkefe használata javasolt, amit háromhavonta cserélni kéne. Étkezés után nem tanácsos azonnal fogat mosni, csak leghamarabb fél óra elteltével, időt kell hagyni ugyanis arra, hogy a táplálékból a szájban keletkezett savak miatt felpuhult fogzománcba a nyálból visszaépüljenek a kioldódott ásványi anyagok.

A fogszuvasodás kialakulásának kockázatát növelik a helytelen táplálkozási szokások, például a nassolás vagy a cukros italok fogyasztása is jelentősen elősegítik. A Konzerváló Fogászati Klinika igazgatóhelyettese azt tanácsolja, hogy mindenképpen rendszeresen keressék fel a fogászati rendelést, ne várják meg, míg a fájdalom jelentkezik. Ezzel szemben a magyar lakosság fele csak fájdalom esetén fordul fogorvoshoz.

A fogágybetegek 80 százaléka szakszerűen végzett fogmosással és rendszeres szűréssel elkerülhetné, vagy legalábbis olyan mértékben lelassíthatná ezt a folyamatot, hogy még 80 évesen is lenne saját foga. Azonban ha már kialakult valamilyen fogágybetegség, akkor minél előbb meg kell kezdeni annak kezelését.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: semmelweis.hu