Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Engedélyezhetik a háromszülős megtermékenyítést

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 7.

Forrás: babaszoba.hu/index.hu

Egy független tudományos bizottság engedélyezte a háromszülős mesterséges megtermékenyítéses eljárást Nagy-Britanniában. A súlyos,örökletes betegségek továbbadásának megelőzésére kifejlesztett módszert a világon ebben az országban engedélyezhetik először.

Ehhez azonban még az is kell, hogy a bioetikai kérdésekért felelős szervezet jóváhagyja a döntést - írja az Index az MTI nyomán.

Engedélyhetik a háromszülős megtermékenyítést

A független tudományos bizottságnak az volt a feladata, hogy az úgynevezett mitokondriális génterápia biztonságát vizsgálja. Arra hívta fel a figyelmet a bizottság, hogy a terápiát óvatosan kell alkalmazni bizonyos örökletes betegségek továbbadásának megakadályozására.
A jelentés szerdai közzététele után már csak az ország Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóságának (HFEA) engedélye hiányzik. A testület december 15-én ül össze.
A brit parlament még februárban engedélyezte a háromszülős embrió létrehozásának lehetőségét lombikbébiprogramokban. Idén született meg az első gyerek, aki háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel fogant meg. A kisfiú genetikai állományának nagy része szüleitől, a mitokondriális DNS egy donortól származik. A gyereknek két biológiai anyja és egy biológiai apja van.
Ha az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, akkor egy másik, egészséges mitokondriummal rendelkező nő petesejtjét is felhasználják a megtermékenyítés során, ez a lényege a háromszülős eljárásnak.
A születendő gyerek így három ember genetikai állományát fogja hordozni. A tulajdonságai java részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg. A gyerek DNS-ének a donor nő csupán 0,1 százalékát adja.
Nagy-Britanniában évente 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske. Ha ez hibás, az olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.
A kezelést először jövő márciusban vagy áprilisban alkalmazhatják a newcastle-i kutatóközpontban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések