Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Emlékszik a pocakban hallott szavakra a baba

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 3. | Frissítve: 2017. augusztus 18.

Forrás: Medipress

Ha valaki késztetést érez arra, hogy beszéljen méhen belüli magzatával, nyugodtan tegye meg: a legújabb kutatás szerint a baba emlékszik azokra a szavakra, amiket születése előtt gyakran hallott.

Beszélgessetek vele bátran!


"Úgy véljük, ez jól mutatja, milyen jól alkalmazkodik az agy ebben az életkorban a hangokhoz. Ez is a korai nyelvtanulás, illetve a hallott hangokhoz való alkalmazkodás jele" - magyarázta a Proceedings of the National Academy of Sciences egyik számában megjelent tanulmány társszerzője, Minna Huotilainen, a helsinki Finn Interdiszciplináris Zenekutató Központ kutatója. "Az újszülött nem egy üres vászon, hanem már megtanulta, hogyan beszél az édesanyja és a családtagjai."
A kutatók kísérletükben finn magzatok memóriáját vizsgálták úgy, hogy egyetlen szónak tették ki őket. A szó, "tatata", semmit sem jelent finnül, mégis a finn nyelv minden szabályának megfelel. A részt vevő 33 várandós kismama körülbelül fele a terhesség 29. hetétől több százszor hallgatta meg a hangfelvételen rögzített szót. A felvételen a szó néha eltérő középső szótaggal ("to"), vagy eltérő kiejtéssel hangzott el.
Születés után a kutatók képalkotó vizsgálatokkal elemezték a csecsemők agyműködését a szó meghallgatása közben. Kiderült, hogy azok, akik korábban sokszor hallották a szót, fokozott reakciót mutattak erre a szóra. Jobban tudták feldolgozni a szót, és a szó változásait is jobban tudták észlelni. Huotilainen szerint ez a fajta tanulás valószínűleg a terhesség késői szakaszában zajlik le, bár erre nem tértek ki a kutatások. A magzat körülbelül a terhesség közepétől kezd hallani.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések