Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Emelkedik az emlőrák aránya a terhes nőknél

Szerző: -

2010. december 30. | Frissítve: 2016. március 7.

Forrás: MTI

A mellrák aránya növekszik a terhes nők körében, mert egyre tovább várnak a leendő szülők a gyerekvállalással - idézte orvosszakértők megállapítását a The Daily Telegraph online kiadása.

Emelkedik az emlőrák aránya a terhes nőknél

A rák diagnózisa nehéz döntés elé állítja a várandós nőt, mert a kezelések árthatnak a fejlődő magzatnak. Ennek ellenére kutatók most azt ajánlják, a daganatos terhes nők rákkezelése a lehető legkevésbé térjen el a szokásostól.
Sibylle Loibl és kutatótársai 313 mellrákos állapotos nőt követtek nyomon hét éven át. A nők életkora 23 és 47 év között volt, 23 százalékuk terhességük első trimeszterében, 42 százalékuk a másodikban, 36 százalékuk pedig a harmadikban. Az alkalmazott kezelések között a várandós nők egy részénél kemoterápia is volt.

A nők közül 29-en döntöttek a terhesség megszakítása mellett, két baba a születést követően meghalt. Kissé nagyobb volt a koraszülöttek aránya azoknál, akik nem kaptak kemoterápiát, míg a babák átlagosan kicsit nagyobb súllyal születtek, amikor az anya kemoterápiában részesült.

A veleszületett rendellenességek aránya némiképp nagyobb volt a kemoterápiát kapott és az abban nem részesült anyák babáinál is a szokásos adatokhoz képest. Az átlagnépesség körében ezen rendellenességek aránya 1-3 százalék, ám Loibl szerint a követésben szereplő nőknél ez az arány magasabbnak bizonyult.

A tanulmányban részt vevő nők átlagos túlélési ideje 55 hónap volt. A szakemberek eredményeik alapján azt ajánlják a várandós rákbeteg nőknek, hogy folytassák terhességüket.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Két genetikai vizsgálat, amit fontolóra vehetsz
 • Már a születésünk előtt eldől, lesz-e mellrákunk
 • Kis mell, nagy mell, nincs mell

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák