Terhesség

Első trimeszter: 7 tipp a reggeli rosszullét kezelésére

A nők hetven százaléka átéli a terhesség első szakaszában - de szerencsére hamar elmúlik!
2022. Június 07.
Fotó: Getty

 Az úgynevezett reggeli rosszullétkor a várandós valóban inkább terhesnek érzik magát: ez az egyik legrosszabb dolog a folyamatban. Megnyugtatásként elmondjuk, hogy nem mindenkit érint, de ha te köztük vagy, akkor is van néhány javaslatunk az elmulasztására, amiket a Parents.com tett közzé.

Tarts egy kis szünetet!

Van olyan reggeled, amikor a gondolat, hogy ki kell kelned az ágyból, csak fokozza a hányingert? Akkor ne csináld! Vegyél ki egy szabadnapot és pihenj, ha megteheted! Még jobb, ha a terhesség hetedik-nyolcadik hetére be tudsz ütemezni egy minivakációt, mert a jelenség általában ekkor tetőzik. A szabadidő segíteni fog rajtad fizikailag és lelkileg is.

Szippants friss illatot!

Legyen szó a szemeteskuka kevésbé kellemes illatáról, vagy a munkatársad parfümjéről egy zsúfolt liftben, bizonyos illatok felforgatják a gyomrod. “A reggeli rosszullét gyakran szagokkal kapcsolatos” – mondja Miriam Erick dietetikus és táplálkozási szakértő. “Az ösztrogén az a hormon, amely a szaglásért felelős, és ha magas valakinek magas ez a hormonszintje – ez a helyzet terhesség idején -, akkor extra érzékeny lesz a szaglása. És persze az erős szagok hányingert okoznak.”

Ha nem tudsz ablakot nyitni vagy elmenni, próbálj meg friss illatokat szippantani. Vigyél a táskádban egy üveg citromkivonatot vagy egy szál friss rozmaringot, és lopva szippants bele, amikor szükséges!

Hidratálj!

A hidratáltság megőrzése nem is olyan egyszerű, amikor a gyomrod nem tart meg semmit. Elengedhetetlen, hogy elegendő folyadékot igyunk, mert minél inkább kiszáradunk, annál inkább émelygünk. Próbáld mindenféle módszerrel rávenni magad, hogy elegendőt igyál! Egyes nőknek a sós ételek tesznek  jót, mások épp a forró italokra esküsznek. “Ha egy ital langyos, középhőmérsékletű, néha öklendezésre késztetnek.” – mondja Erick.

Találja meg a számodra “működő” ételeket!

Nincs kedved enni? Pedig muszáj táplálékot kell juttatni a gyomrodba, csak azt kell kitalálni, hogy mi esik a legjobban. “Minden anya – és minden “hányingeres has” – más. Ami az egyiknek megkönnyebbülést jelent, az a másiknak a lehető legrosszabb” – mondja a szakértő. Bár nincs szigorú szabály a reggeli rosszullét esetén legjobb ételekkel kapcsolatban, sok nő úgy találja, hogy bizonyos típusúakat könnyebb megtartani. Az enyhe, szénhidrátban gazdag nassolnivalók, mint a keksz, a száraz gabonapelyhek és a perec sok terhes nőt védtek már meg a reggeli rosszulléttől, csakúgy, mint a jéghideg finomságok, például a görögdinnye. A zsíros és fűszeres ételek viszont felforgathatják a gyomrot. Ettől függetlenül olyan nő is van, akinek épp ezek segítenek. Érdemes kipróbálni a csirkehúslevest, ami segít hidratálni és kalóriát is ad.

Egyél egy kicsit – aztán még egy kicsit!

Sok nő úgy találja, hogy az egész napos ropogtatás rendezi a gyomrát. “Hat étkezési megoldásnak hívom” – mondja a szakértő. “Amikor a hasunk üres, a gyomorsavaknak nincs miből lakmározniuk, csak a gyomornyálkahártyánkat irritálják, ami fokozza a hányingert. Másrészt a túl sok étkezés túlterhelheti az emésztőrendszert, ami szintén hányingerhez vezethet.”

Mindig tartsunk a közelben rágcsálnivalót (kekszet, aszalt gyümölcsöt, diót vagy bármit, ami jól esik). Ha reggel felkelünk az ágyból, máris ehetünk pár falatot, egy könnyű, lefekvés előtti snack pedig stabilizálja a vércukorszintet egész éjszakára. A gyömbér például nagyon jó hányinger ellen!

Állítsd be a számítógépet!

Érzékeny időszakban sokak rosszullétét fokozza a vibráló képernyő. Bár a neten való böngészés jó lehet figyelemelterelésnek, a számítógép fényes kijelzője és az észlelhetetlen villogó effektus jobban émelyíthet. E hatás leküzdésére Erick azt javasolja, hogy állítsuk be a monitort úgy, hogy kevésbé legyen megerőltető a szemünknek. Például állítsuk félkövérre és nagyobbra a betűméretet, és módosítsuk a hátteret lágy rózsaszínre vagy barnára. És persze gyakran tartsunk szünetet!

Tereld el a figyelmed!

Az első trimeszterben jelentkező hányingert nem könnyű figyelmen kívül hagyni, de segíthet, ha találunk valamit, ami eltereli a gondolatainkat. Olvass könyvet, fejtsd meg egy sudoku-rejtvényt, vagy indul rövid sétára! Egyes anyák még azt is állítják, hogy a testmozgás enyhíti a hányingerüket, de mindenképpen beszélj az orvossal, ha erre szánnád rá magad.  És persze hallgass a testedre – ha fáradtnak vagy ingerültebbnek éreznéd magad, ideje abbahagyni.

Néha pedig a legegyszerűbb dolog segít: feküdj le, pihenj, aludj! Közben álmodj arról, ami a tapasztalat: a tizenkettedik hét után általában enyhülnek vagy teljesen eltűnnek a rosszullétek.