Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Első házasok kedvezménye

Szerző: Vékony Katalin

2016. március 8. | Frissítve: 2019. április 17.

Forrás: babaszoba.hu

Kevesen tudják, és még kevesebben veszik igénybe az első házasok kedvezményét, ami 2015 januárja óta létezik, és havi plusz 5000 forintot jelent a családi kasszának (azaz havonta 33.335 forinttal csökkenti az adóelőleget).

Első házasok adókedvezménye

Kinek jár az első házasok kedvezménye?

Az adókedvezmény azoknak a fiatal házasoknak jár - korhatár nélkül! -, akik 2015. után kötöttek házasságot, legalább az egyik félnek ez az első házassága, továbbá legalább az egyik fő rendelkezik személyi jövedelemadó köteles jövedelemmel, amelyből az adókedvezmény igénybe vehető. Ha mindkét fél kereső, akár meg is oszthatják az adókedvezményt.

Hogyan igényelhető az első házasok adókedvezménye?

Az első házasok adókedvezménye letölthető nyilatkozat révén igényelhető, a kitöltött nyilatkozatot a munkáltatónak kell leadni.

Adóbevalláskor vissza is igényelhető

Amennyiben a házasságkötés például a 2018-as évben történt, és a házaspár nem tudott a kedvezményről, akkor sincs veszve a havi 5000 forint, hiszen az adóbevallásban fel lehet tüntetni, így egy összegben megkapható (a házasságkötést követő hónaptól számított hónapok szorozva 5000 Ft-tal).

Mettől meddig jár az első házasok kedvezménye?

A házasságkötést követő hónaptól lehet igénybe venni legfeljebb 24 hónapig. Abban az esetben, ha a 24 hónapon belül a felek elválnak, akkor a munkáltató felé módosított adóelőleg nyilatkozatot kell leadni, ezáltal megszüntetni az adókedvezményt. Ha ez nem történik meg, az büntetéssel jár!
A gyermek érkezésével - a magzat betöltött 91. napjától, vagy örökbefogadás által - a házastársak első házasok kedvezménye MELLETT családi adókedvezményre válnak jogosulttá, ezt külön nyilatkozaton kell igényelni a munkáltatónál.

Lehet-e családi kedvezmény igénybevétele mellett igényelni az első házasok kedvezményét?

Igen, az első házasok kedvezményét és a családi adókedvezményt együtt is igénybe lehet venni, a kettő nem zárja ki egymást.
Ezek is érdekelhetnek családi ellátások témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák