Terhesség

Előnyök, melyeket a terhesség során tapasztalhatsz

A babavárás mindenki számára más, de egy olyan élmény, amely szinte mindig formálja a kismamákat - testileg-lelkileg egyaránt alakítja.
2020. Október 31.
Néhány előny, amit a terhesség során tapasztalhatsz (Fotó: Getty Images)

Ez az időszak tartogat hullámhegyeket és hullámvölgyeket is, és a fizikai és érzelmi kihívások mellett számos előnyei is van.

Melyek a legjobb előnyei a babavárásnak? Természetesen nem mindenki tapasztalja a következőket, illetve az összeset a következők közül, de sokan ismerhetnek magukra egy-egy pontnál.

Kényelmes ruhákat hordhatsz

Puha, kényelmes ruhák, rugalmas derékkal, a szűk farmerek, és egyéb feszes ruhadarabok helyett, amelyekben alig lehet levegőt kapni.

Amikor mások átadják a helyüket

Az emberek legtöbbször, ha észreveszik a pocakodat, felajánlják a helyüket a buszon, a padon a parkban. Sorban állásnál is lehetséges, hogy előzékenyen előre engednek. De a párod is több helyet hagyhat neked az ágyon – elvégre most már kettő helyett alszol…

Ráeszmélsz, hogy mi az igazán fontos

A babavárás időszaka tökéletes alkalom arra, hogy számba vedd, mi az, ami igazán fontos az életben. Például azok az emberek, akiket szeretsz, akik ott vannak neked. Erre emlékezni igazi áldás.

Amikor érzed a baba mozgását

Talán nincs is annál csodálatosabb, mint amikor először érzed, hogy a baba mozog, úszkál a pocakodban. De természetesen végig elképesztő érzés, a babavárás alatt. Kivéve talán, amikor a hólyagodat sikerül megrúgnia.

Büszkeség, hogy mire képes a tested

Hihetetlen dolog, mi mindenre képes a szervezeted, becsüld meg, és bátran érezd magad büszkének miatta.

Dús haj és az a bizonyos “terhességi ragyogás”

A babavárás megszépítheti, dúsabbá teheti a hajadat, és a terhességi ragyogás is létező dolog. Élvezd ki!

Azok a szundik!

A babavárás hónapjaiban mindig van jó mentséged egy kis csendes pihenőre, szundikálásra. Egy emberke fejlődik benned, ez pedig kimerítő lehet. Még ha nem is szeretnél aludni, élj a pihenés lehetőségével, amikor tudsz.

Pozitívan szemlélni a tested

A várandósság lehetőséget ad arra is, hogy értékeld erős, egészséges éned minden centiméterét.

Izgalmas tervezni, szervezni való dolgok

Annak, aki szeret tervezni-szervezni, a babavárás idején nagyon izgalmas és élvezetes lehet a babaszoba megtervezése, a babaholmik beszerzése. Vagy egész egyszerűen azon gondolkodni, azt tervezgetni, vajon milyen lesz az élet, a mindennapok, amikor végre megérkezik a baba.

Nincsenek unalmas pillanatok

A babavárás soha nem unalmas, nagyjából minden héten egy kicsit máshogy érzed magad, kívül-belül. Természetesen ezek a változások járhatnak együtt kellemetlenséggel, stresszel is. Azt egész biztosan nem mondhatod, hogy a terhesség nem izgalmas élmény.

Ez az egyik legmeghittebb dolog, amit átélhetsz

Az egyik leginkább szeretetteljes, legmeghittebb dolog, amit átélhetsz, amikor egy pici emberke növekszik benned. Nem minden anyuka kötődik a babához már a várandósság idején is (és nincs azzal baj, ha valaki így érez). De sokan érzik úgy, hogy a gyermekük iránti rendíthetetlen szeretet és védelem akkor kezd el növekedni, amikor a babát még a pocakban hordja.

Lehetőség a lassításra

Sokan dolgoznak a várandósság idején is, illetve többedik baba esetén az idősebb gyerkőcöket is nevelik. De amikor teheted, lassíts le egy kicsit, és fogadj el minden segítséget is, amit másoktól kapsz.

Viszlát, menstruáció

Vannak, akiknek igazi előny, hogy kilenc hónapig nincs menstruáció, főként, ha olyan kellemetlenségeket is tapasztaltak, mint például a PMS, a migrén, az erős görcsök.

Amikor rád irányul a figyelem

Ezt nem értékeli mindenki előnynek, de aki szereti, ha rá irányul a figyelem, az kiélvezheti ezt a babavárás idején. A határokat természetesen érdemes világosan meghúzni, például, hogy senki sem érintheti meg a hasadat az engedélyed nélkül, vagy ha titokban szeretnéd tartani a baba nevét, nemét, amíg meg nem születik, akkor ezt tartsák tiszteletben, stb.

A sóvárgás szélesítheti a kedvelt ételeid repertoárját

Sokan sóvárognak különböző, olykor furcsa ételek után, amikor kisbabát várnak. Némely új étel vagy ételkombináció, amit esetleg addig nem is próbáltál, azonban akár a későbbi kedvenced is lehet.

Újfajta hálát érezhetsz az anyukád iránt

Vannak, akik újfajta hálát éreznek az édesanyjuk iránt, és akár jobban is értékelhetik, mint valaha, amikor megtapasztalják, milyen babát várni (majd a baba érkezését is).

Ha nehéz megélned a várandósság örömét

Nem mindenki éli meg ugyanazt a terhesség előnyeinek, és nem mindenki veszi észre vagy értékeli folyamatosan ezeket az előnyöket. Lehetnek olyan napok, sőt, akár hetek is, amelyek kényelmetlenebbek, kellemetlenebbek, amikor stresszes a kismama, és ilyenkor nehezebb az örömöt is meglelni.

Teljesen normális, ha hullámvölgyeket tapasztalsz, de ha a stressz és a boldogságtalanság érzései dominálnak, az a terhesség alatti depresszióra is felhívhatja a figyelmet. Ennek tünetei lehetnek többek között a szorongást okozó gondolatok, a reménytelenség, túlterheltség érzése, az érdeklődés hiánya olyan tevékenységekkel szemben, melyek korábban örömet okoztak, koncentrációs problémák, az alvászavar, a harag érzése, esetenként akár az öngyilkos gondolatok.

Ha úgy gondolod, szülés előtti depressziót tapasztalsz, beszélj orvosoddal, kérd szakember segítségét.A cikk forrása: verywellfamily.com