Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elindult a CSOK, az új otthonteremtési program

Címkék:

CSOKszocpol

Szerző: Babaszoba.hu

2015. július 2.

Forrás: babaszoba.hu

A korábbi "szocpolt" felváltó állami támogatást az egygyermekes családok is kérhetik, továbbá azok is, akik a következő évekre vállalnak gyerekeket.

Már igényelhető a CSOK


A családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) új és használt ingatlan vásárlására, bővítésre is kérni lehet július 1-jétől.

A CSOK igénylését hitelintézeteknél, kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél lehet elindítani akkor is, ha a családok egyébként nem kívánnak banki kölcsönt felvenni.

A CSOK összege 500 ezer forinttól 3,25 millió forintig terjed; ez függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától.
Az igényelhető lakásnagyság pedig a gyerekek számától függően 40 és 160 négyzetméter közötti lehet. A CSOK rendszerében gyermeknek számít már a 24. hetet betöltött magzat is.

Nemcsak a már megszületett gyermekek alapján lehet az igénylést benyújtani, hanem a házaspárok előre vállalhatnak több gyereket is. Egy-egy gyermek megszületését 4 évre előre lehet tervezni, így például két gyermek vállalása esetén kétszer négy év az erre rendelkezésre álló idő.

Az államkincstár a gyerekvállalás "teljesítéseként" elfogadja az örökbefogadott gyereket is.

A kormány várakozásai szerint a CSOK-ot éves szinten várhatóan mintegy 12 ezer család tudja majd elérni.

Az érdeklődők a CSOK feltételeivel, igénylésével kapcsolatos kérdéseikkel az Emmi központi ügyfélszolgálati irodájához fordulhatnak, akár személyesen (Budapest, V. Szalay utca 10-14), akár telefonon (06-1-795-31-68), vagy e-mailen (ugyfelszolgalat@emmi.gov.hu), általános információkat pedig a www.csaladitudakozo.kormany.hu oldalon találhatnak.

A CSOK-ra az idei költségvetésben 4 milliárd, a jövő éviben 9,5 milliárd forintot különítettek el, de a keret "felülről nyitott", így minden - a feltételeknek megfelelő - igénylőnek biztosítják a vissza nem térítendő állami támogatást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák