Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Életkor és fogamzóképesség

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 29. | Frissítve: 2019. március 21.

Forrás: Kismama magazin

Rossz hír, hogy a nő fogamzóképessége a harmincas évek közepétől jelentősen csökken.

Életkor és fogamzóképesség

Előfordulhat, hogy az igen fiatalon szült első gyerek még véletlenül is "összejött", tíz évvel később pedig már hónapokig, talán évekig kell várni a következő babára. A nők egy életre szóló petesejtkészlettel születnek (nagyjából 800 000 darab vár a sorára), de ezek száma jelentősen csökken, a megtermékenyíthetőségük is romlik, ráadásul az évek múlásával növekszik a hormonzavarok valószínűsége is.
A petesejtek száma a 20-as években csökkenni kezd, de számuk leginkább a 35 éves kor után indul zuhanásnak. Már 35 éves korban sincs minden ciklusban tüszőrepedés. Ezért érdemes mihamarabb orvos segítségével tisztázni a termékenységgel kapcsolatos aggodalmakat.
Az egészséges életmód, a fizikai aktivitás, a megfelelő vitaminbevitel (elsősorban nem vitaminkészítményekkel, hanem egészséges ételekkel), a túlsúly,a mértéktelen alkohol-és kávéivás és a dohányzás mind befolyásolja a termékenységet. A közhiedelemmel ellentétben nem csupán a nőknek, hanem a férfiaknak is fel kell készülniük a gyermekvállalásra, főleg az idő előrehaladtával.
A közhiedelemmel ellentétben a férfi termékenysége is véges, különösen 40 éves kor felett csökken termékenységük, mivel a a kor előrehaladtával a csökken az egészséges spermák száma.
A folsav szedése sem csupán a nőknek fontos: a University of California kutatói szerint, azoknál a férfiaknál, akiknél alacsony volt a folsav szintje nagyobb arányban fordult elő kromoszóma rendellenesség, mint azoknál, akiknél ez a szint normális vagy magas volt.
Biológiai tény, hogy a termékenység mindkét nem esetében jelentősen csökken az idő előrehaladtával, így például azok az érvek, hogy már anya/apa vagyok, tehát 40 éves kor környékén sem fog akadályba ütközni a teherbeesés nem állják meg a helyüket. Éppen ezért szükséges nagy gondot fordítani a felkészülésre és a tájékozódásra.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések