Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elég magnéziumhoz jut a magzat?Növelni kell a bevitelt

Szerző: Babaszoba.hu

2013. június 30. | Frissítve: 2016. november 3.

Forrás: babaszoba.hu

A várandósság alatt minden ásványi anyagból és vitaminból nő a szervezet igénye. Nem elég, ha mindenből többet eszel, hiszen a különböző anyagok felszívódása bonyolult folyamat. Nézzük, mennyit kell fogyasztanod az életfontosságú magnéziumból!

Terhesség alatt több magnéziumra van szükséged


A várandósság alatt az energiaszükséglet nagyjából 300 kcal-val nő, és ez is csak a második trimeszterben. Tehát nem kell sokkal többet enned, mint eddig. De az egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszel. A magzat egészséges fejlődéséhez, és kihordásához nélkülözhetetlen magnéziumból például a terhesség előtti 300 mg/naptól eltérően akár 450 mg/napra is szükséged lehet.
A saját izmaid, csontjaid, idegrendszered a csúcsfelhasználók, ám a magzat rohamosan növekedő izom és csontrendszere is sok magnéziumot igényel. És, hogy ne legyen túl egyszerű a dolgod, jobb, ha mindjárt tisztázzuk: várandósság alatt nehezebb a megfelelő mennyiségű magnéziumhoz jutnod, mint gondolnád. Egyrészt: szinte folyton émelyeg a gyomrod, hánysz, nincs étvágyad.
Mégis miért épp a magnézium maradna benned? És a másik csapda: egyes vitaminok és nyomelemek hiányában nem szívódik fel jól a magnézium. Magyar kutatók szerint az E-vitamin és a D-vitamin segíti a felszívódást.

Mennyi az elég?

A magnéziumhiány sajnos nem csak lábikragörcshöz, hanem vetéléshez, koraszüléshez is vezethet. Ha nincsenek tüneteid, de aggódsz, hogy elég magnézium jut-e a szervezetedbe, beszélj dietetikussal. Ha izomgörcsöket tapasztalsz, főleg a lábadon, vagy méhösszehúzódásokat, beszélj kezelőorvosoddal az adagolásról!
Figyelembe kell venni, hogy egyes gyógyszerek, mint például. a vaskészítmények, a tetraciklinek, a nátriumfluorid, kalcium stb. gátolják egymás felszívódását. Ezért ezek alkalmazása között 3-4 órás szünetet kell tartani. Túladagolás esetén hasmenést tapasztal a páciens, de ez nagyon ritka. A fölösleges magnézium a vizelettel távozik, a magnéziumot nem raktározza a szervezetünk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések