Terhesség

Elcsípték a szív születésének pillanatát

Egy új brit kutatás izgalmas részletekre derített fényt a szív kialakulásával kapcsolatban.
2017. Október 14.

Mielőtt végre megpillanthatnád a kislányod/kisfiad, ő bizony óriási változáson megy keresztül a pocakodban, amiből te sajnos nem sokat látsz. Habár a szakértők sem tudnak minden apró részletet, azzal már régóta tisztában vannak, hogy mikor, melyik szerv fejlődik ki. Egy új tanulmány pedig még világosabb képet kapott a magzati szív fejlődésével kapcsolatban.

Speciális ultrahangot, algoritmusokat és 3D-s számítógépes technikát alkalmazva brit kutatók közelebbről megvizsgálták a kritikus 13. és 20. terhességi hét közötti időszakot. Ekkor kezdenek ugyanis a szövetek összerendeződni, hogy végül szívvé formálódjanak.

A kritikus 16-17. hét

A kutatócsoport 23 magzat fejlődését kísérte figyelemmel. Megfigyelték, hogy egészen pontosan 4 nap alatt alakul ki a szív alapstruktúrája, mely a 124. napon kezdődik a 16. és 17. közötti héten. Ebben az időszakban ugyanis megnövekszik két protein termelődése, melyek a szívsejtek egymással történő kommunikációját segítik.

„Azzal egy időben, ahogy e két protein mennyisége megnő, a sejtek hatékonyabban kezdenek egymással kommunikálni, melyből arra következtetünk, hogy a szív „megszületésének” első pillanatait sikerült elcsípnünk” – mondja dr. James Dachtler, a kutatás vezetője. Azzal, hogy erre fény derült, az orvosok a jövőben sokkal hamarabb képesek lesznek megállapítani a különböző rendellenességeket, melynek következtében több egészséges baba születhet.

A kutatók még egy nagyon érdekes dologra figyeltek fel. A kritikus 124. napig – amíg a szív elkezd formát önteni – a szívdobogás spontán történik, azonban a 17. hétig bezárólag (valamikor) az agy átveszi az irányítást.

A terhesség 4. hete körül kifejlődik egy ütőér – ebből lesz a babád szíve. Az 5. hétig ez a kis „csövecske” elkezd spontán dobogni, a 9. vagy 10. héten pedig már az orvos is egyértelműen hallja ezt. A 6. hét környékén kezdenek kifejlődni a szívkamrák, a 12. hétig bezárólag pedig a vörösvérsejteket is elkezdi termelni a baba csontvelője. A 20. héten sztetoszkóppal már te is hallhatod a pici szívdobogását.

A baba szíve és keringési rendszere egészen születéséig fejlődik, ezért továbbra is szüksége van az oxigénre és a tápanyagokra, melyeket tőled kap meg a köldökzsinóron keresztül.

Mit tehetsz, hogy segítsd a magzat szívének fejlődését?

Te is hozzájárulhatsz, hogy a babád szíve maximálisan egészségesen fejlődhessen. Például azzal, hogy kitartóan szeded a terhesvitamint, nem dohányzol, kerülöd az alkoholt és odafigyelsz a vércukrodra, amennyiben 2-es típusú vagy terhességi cukorbetegséged van. Egyes gyógyszerek szedése is tilos ilyenkor, van olyan, ami növeli a szívvel kapcsolatos rendellenességek kialakulásának esélyét.

Tudd, hogy a 18. és 24. hét között az orvosod is ki tud szűrni bizonyos születési rendellenességeket (amikre sajnos te abszolút nem vagy hatással) – így időben közbe tudnak avatkozni annak érdekében, hogy makkegészséges babát hozhass világra.

(A cikk forrását itt találod.)

Kapcsolódó cikkeink:

  • A magzat fejlődése 4 percben
  • Az embrió fejlődése
  • Így fejlődik a magzat