Terhesség

Ekkora nettó jövedelem szükséges a 10 milliós babaváró hitelhez

A babaváró hitel feltétele, hogy az igénylő megfeleljen a banki hitelminősítésnek. A jövedelemvizsgálat alapján határozza meg a bank, hogy mekkora összeget kaphat az igénylő.
2019. Július 22.
Ekkora nettó jövedelem szükséges a 10 milliós babaváró hitelhez

A Bankmonitor.hu cikkéből kiderül, hogy a hitelminősítés célja az, hogy a bank felmérje, hogy az igénylő teljesíteni tudja-e a törlesztési kötelezettséget. Mivel a babaváró hitelhez nem kell ingatlanfedezet, ezért elsődlegesen a házastársak jövedelmét fogják vizsgálni.

Nem fogadható el a jövedelem amennyiben még nem telt le a próbaidő, illetve lényegesen szigorúbb feltételekkel hitelezhető a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező igénylő.

A KATA-s vállalkozói adózási forma esetében nem lesz elég 3 hónapos múltat igazolni. Ezen jövedelemforma esetén még a legmegengedőbb bankok is jellemzően 12 hónapos vállalkozói múltat várnak el, valamint legtöbbször legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezni a sikeres igényléshez – írja a 24.hu.

Ingatlan fedezet nélküli hitelek esetében a bankok ma jellemzően az igazolt nettó jövedelem 35-40 százalékáig terjedő törlesztőt engedélyeznek a hiteligénylőknek. 150 ezer forint nettó jövedelem esetén tehát 52-60 ezer forintig terjedhet a havi törlesztés összege.

A Babaváró hitelnél – amennyiben 5 éven belül nem születik meg a gyermek – a kamatmentesség megszűnik, így 10 millió Ft-os hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén 45 ezer forint helyett 74 ezer forintot fognak havonta törlesztésként fizetni az adósok. A bankok óvatos megközelítése miatt – hacsak egy 12 hetes terhességet nem tudnak igazolni az igénylők – ennek a 74 ezer forintos havi törlesztés teljesíthetőségét fogják vizsgálni az igénylőknél.

Ebből pedig az következik, hogy 200-220 ezer forint havi nettó együttes jövedelem igazolására lesz szükség a 10 millió forint babavárót hitelhez.

A legtöbb bank alkalmazni fog egy minimálisan elvárt jövedelem szintet (várhatóan, bankonként eltérően 100-150 ezer forint között), mely alatt még csökkentett mértékben sem fognak az igénylőknek hitelt jóváhagyni.

A hitelminősítés a bankok önálló felelőssége, a bankok egészen biztosan eltérő megközelítéseket fognak alkalmazni, ahogy teszik ezt ma is a személyi kölcsön és a lakáshitelek esetében is. Ebből adódóan természetes helyzet lesz, hogy ugyanaz a házaspár eltérő maximális összegű babaváró hitel felvételére kap lehetőséget az egyik banktól mint a másiktól.

A jövedelem mellett a korábban felvett hitelek is befolyásolják az igénylők hitelképességét. Például egy 200 000 forintos folyószámla-hitelkeret több mint 1 millió forinttal csökkentheti a felvehető maximális babaváró támogatás összegét.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu