Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ehetek tengeri herkentyűket a terhesség alatt?

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. augusztus 29.

Forrás: babaszoba.hu

Amikor egy nő várandós lesz, az ételek, amiket eszik, a gyógyszerek, amiket szed, a vegyi anyagok, amiket a bőrére ken, mind átkerülhetnek a magzathoz a méhlepényen keresztül. Vajon a tenger gyümölcsei biztonságosak ebből a szempontból?

Ehetek tengeri herkentyűket a terhesség alatt?
A higanyfogyasztással kapcsolatos aggodalmak miatt számos tengeri herkentyű van, amit a terhes nőknek nem szabad enniük.
Szerencsére, ha teljesen megfőzték, akkor pl. a rák egy mérsékelten fogyasztható élelmiszer a terhesség alatt is.
Egy 2017-es ajánlás szerint - amit az az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) és a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) dolgozott ki - a főtt rák az egyik legjobb választás, ha terhesen tengeri herkentyűt szeretnék enni. Nyers állapotban azonban tilos rákot enni, mert növeli az ételmérgezés kockázatát.
Inkább valódi rákot együnk, a sokkal olcsóbb rák "utánzatok" (sok esetben ezekkel találkozhatunk a sushikban, ezek az ún. surimik, amik 30-50 százalékban tartalmaznak halat, tehát nem rákot) mivel főzve vannak, ezért biztonsággal fogyaszthatók terheseknek is. Tartalmazhat tojásfehérjét, mesterséges aromát és cukrot, és kevesebb omega-3 található bennük, mint az igazi rákban.
A tenger gyümölcsei egyébként bővelkednek omega-3 zsírsavakban.
Hetente 2-3 alkalommal ajánlatos fogyasztani az alábbiakat (főzve!):
  • harcsa
  • rák
  • folyami rák
  • édesvízi pisztráng
  • homár
  • foltos tőkehal
  • lazac
  • sárga tőkehal
  • garnélarák
  • fésűkagyló
  • maréna
Hetente egyszer ajánlatos terhesség alatt:
  • ponty
  • sügér
  • tonhal
Ezeket pedig kerüld el terhesség alatt:
  • nyers osztriga
  • sashimi
  • makréla
  • kardhal
  • cserepeshal
  • marlin
Ezek a halak magas higanytartalmuk miatt nem ajánlottak a terhesség alatt. A nyers halak és kagylók ételmérgezést okozhatnak, aminek tünetei a hányás, hasmenés, gyomorfájás.
Az előkészítés létfontosságú, ha tengeri herkentyűket akarunk enni terhesség során. Ügyeljünk a tárolásra, és a higany-tartalomra is: ezeket a tengeri herkentyűket kerüljük el.
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések