Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre több nő választaná a császármetszést, felvilágosításra volna szükség

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 2.

Forrás: Medipress

Számos nő világszerte a császármetszést választaná akkor is, ha ennek nincs komolyabb orvosi oka. Egy 6500 várandós nőt vizsgáló tanulmány éppen ezért hangsúlyozza, hogy komolyabb tanácsadásra volna szükség, amely a császármetszés veszélyeit is ismerteti.

A kutatásban 6 észak-európai ország szülés előtt álló nőt vizsgálták a szakemberek, és kiderült, hogy egyre több nő választaná a császármetszést akkor is, amikor ennek nincs egyértelmű orvosi oka. A személyes indokok elég változatosak: sokan egy korábbi negatív szülésélmény miatt választanák ezt az opciót, míg mások depresszió, szorongás, korábbi abúzus vagy éppen a szüléstől való félelem miatt döntenének így.
A stockholmi Karolinska Egyetem munkatársai svéd, belga, izlandi, dán, észt és norvég nők terhesgondozását kísérték végig 2008 márciusa és 2010 augusztusa között. Félidőt követően - nagyjából a 24 hétnél - megkérdezték a nőket, hogy milyen szülést részesítenének előnyben, miközben kérdőívet töltöttek ki általános testi-lelki állapotukról (ideértve a depressziót, a korábbi abúzusok történetét és a korábbi szülésélményeket).

Egyre többen választanának császármetszést

Kiderült, hogy az első gyermeküket váró nők 3,5 százaléka (113 nő) szeretett volna császárt, míg a második gyereknél ez a szám 8,7 százalék (291 nő) volt. Főként a depressziós tünetekkel küzdő nők szeretnének császárral szülni, a korábbi negatív szülésélményt átélők pedig háromszor gyakrabban választanák ezt az opciót.
Noha szülési komplikációk esetén a császármetszés életmentő beavatkozás, számos kockázatot hordozhat magában: ilyenek pl. a különböző fertőzések és vérrögök kialakulása is. Emellett a császármetszés lényegesen nagyobb terhet ró az egészségügyre, mint a hagyományos szülés. A kockázatok ellenére azonban az utóbbi időben jelentősen nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor nem orvosi okok miatt került sor a császármetszésre.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák