Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre több harmincas férfi nem kívánja a szexet

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 6.

Forrás: babaszoba.hu

Egy londoni pszichoterapeuta szerint az alacsony libidó a kapcsolatban élő férfiak 28 százalékát érinti. A jelenség neve hipoaktív szexuális zavar (HDSS), és a jelek szerint a 30-as férfiakat sem kerüli el.

Egyre több harmincas férfi nem kívánja a szexet

"A 30-as éveikben a férfiak erejük teljében vannak, a karrierjükön dolgoznak, és felkészülnek a családalapításra. Mégis, hiába festjük le őket aktív és szenvedélyes férfiakként, sajnos egyre többen közülük egyáltalán nem kívánják a szexet, és ez a párkapcsolataikra is kihat" - mondja Helga St Blaize pszichoterapeuta, a londoni Guy's Hospital munkatársa.
A fő problémát a szakember szerint az okozza, hogy szocializációnk szerint elvárás, hogy a fiatal férfi mindig kívánja a szexet, s ha ez nincs így, szégyellik magukat, amiért a kivételek közé tartoznak, s nem mernek segítséget kérni.

"Ezek a férfiak fiatalok, tele ambíciókkal, és nagyon sokat dolgoznak. Szeretnének előre lépni, megfelelni millió elvárásnak, és ezt a feszített munkatempót épp a szexuális életük sínyli meg. Bizonyítani akarnak a hálószobában is, a legjobbaknak kell lenniük, erős bennük a megfelelési- és teljesítménykényszer, ezért nem csoda, hogy egy idő után megszűnik a libidójuk" - mondja a szakember.

A hipokatív szexuális vágy zavarra a szex iránti érdektelenség, a ritka nemi élet jellemző. A személy kevés vágyat érez a szex iránt, de az is jellemző, hogyha szexuális aktusban vesz részt, akkor normálisan funkcionál, élvezi azt.

Ez a szexuális vágy zavar szorongással jár, nehézségként, problémaként éli meg az alany. A hipoaktív szexuális zavarnak számos oka lehet: depresszió, korábban elszenvedett szexuális bántalmazás, a szexuális élet egyhangúsága, a kontroll elvesztésétől való félelem, rossz családi minta (pl. a szex tabusítása gyermekkorban), intimitástól való félelem, párkapcsolati nehézségek, szorongás, harag.

Fizikai okai is lehetnek a hipoaktív szexuális vágy zavarának, ide sorolható a cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, ciszták, prosztata problémák.

A hipoaktív szexuális zavar, a HDSS a férfiak nagyjából 28 százalékát érinti, olyan férfiakat is, akik még csak a 30-as éveikben járnak.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Így dobd fel a szexuális életedet!
 • Így teremts alkalmat a szexre - gyerek mellett
 • A férjem megkímél a szextől
 • És mi van a szexszel?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések