Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre több férfinak van meddőségi problémája

Szerző: -

2010. december 14. | Frissítve: 2016. április 22.

Forrás: Medipress

A férfiak csökkent termékenysége hozzájárul a fejlett országban tapasztalható egyre alacsonyabb születési számokhoz.

Egyre több férfinak van meddőségi problémája

A világon a párok több, mint 10 százaléka mutat terméketlenséget, ami hozzájárul a lombikbébi-technikák elterjedéséhez - a módszer kidolgozásáért Robert G. Edwards 2010-ben kapott Nobel-díjat.
A fejlett országokban a férfiak spermaszáma az elmúlt 50 év során jelentősen csökkent. Mára a 18 és 25 év közötti férfiak mintegy egyötöde szenved terméketlenségi problémáktól az ondó minőségének romlása miatt, illetve sokuknál a tesztoszteronszint is csökken. Nő a a hererák, valamint az egyéb fejlődési rendellenességek, például a nem leszállt here előfordulása.

A beszámolót tartó Niels Skakkebćk professzor (Koppenhágai Egyetem) és munkatársai megállapították, hogy a csökkenési termékenységi mutatókhoz a nők mellett a férfiak is nagyban hozzájárulnak. A nem megfelelő spermaszám felelős lehet a külső megtermékenyítéses módszerek kudarcáért is.

Skakkebćk kifejtette, hogy mivel a spermaszám csökkenése néhány évtized alatt alakult ki, ezért annak oka környezeti és életmódbeli tényezőkben keresendő. A tudós emiatt egy közös európai stratégiát sürget a probléma megoldására, ugyanis a jelenség megelőzhető lenne, ha tisztáznák az ahhoz vezető okokat. Ismert, hogy az elhízás és a dohányzás csökkenti a spermaszámot, azonban ennek hatása elenyésző. Azonban terhesség alatt dohányzó nő gyermekében gyakran tapasztalható felnőttkorban alacsony spermaszám.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Értéktelen spermiumok - vaktölténnyel tüzelnek?
 • Meddő férfiak
 • A kezelhetetlen meddőség nagyobb lelki teher, mint eddig gondoltuk
 • Amikor a meddőség oka ismeretlen

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések