Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre több a negyven körüli kismamaA tudatos felkészülés csökkenti a kockázatot

Szerző: Babaszoba.hu

2013. augusztus 22.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

A terheskönyvben szereplő "idős primipara" (ha az elsőt várod), vagy "idős multipara" (ha a többediket) mellbevágó lehet, ha negyven körül is kirobbanó erőben lévő fiatalnak érzed magad.

Fontos hozzátennünk, hogy régen is szültek a nők negyven körül, de akkor inkább a sokadik gyerekükkel voltak várandósak. Tehát nem újdonság ez a szülészeti gyakorlat szempontjából. Az újdonság az, hogy ma már az idősebb kori várandóssággal együtt járó problémák egy része megelőzhető az orvos és az anya együttműködésével.

Ideális lenne, ha 20 és 30 éves koruk között szülnének a nők


Prof. Dr. Rigó János, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint évek óta megfigyelhető, hogy egyre későbbre tervezik a gyermekvállalást, aminek elsősorban társadalmi okai vannak. Magyarországon 31-32 év a szülő nők átlagéletkora, de, már tíz százalék körüli a 38 év felett szülők aránya. Nőgyógyászati szempontból ideális lenne, ha 20 és 30 éves koruk között szülnének a nők. Ennél idősebb korban egyre gyakrabban jelentkeznek a különböző kórképek: a mióma, a vetélés, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség és a meddőség kialakulásának is nagyobb az esélye. Ezenkívül a kísérőbetegségek kockázata is jelentősen emelkedik, negyven év felett a krónikus magas vérnyomás a terhes nők 10 százalékában, cukorbetegség 10-20 százalékban fordul elő.
Az anyai életkor növekedésével a különböző kóros állapotok kialakulása nemcsak az anyát, hanem a magzatot is veszélyeztetheti. Például a Down-szindróma előfordulása 36 éves korban 1:100, 42 év felett már 1:50 arányban figyelhető meg. Sajnos a magzati fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő. A kockázatok csökkentése érdekében a 30-35 év felett szülni készülő nő is sokat tehet, ha tudatosan készül a gyermekvállalásra. Rigó professzor azt tanácsolja, a tervezett fogamzás előtt érdemes átgondolni, és ha kell, változtatni az addigi életmódon. A stresszt ajánlatos kerülni, ha valaki túlsúlyos, tanácsos lefogyni. Ez azért fontos, mert a terhesség alatt kialakuló magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát ezzel is csökkenhetjük. A krónikus betegségben szenvedő, gyógyszert szedő nőknél már a fogamzás előtt gyakran a gyógyszeres kezelés átállítása is szükségessé válik.
Forrás: Semmelweis Egyetem, Médiasarok

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák