Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egyre nő az indított szülések száma

Szerző: Babaszoba.hu

2018. november 3.

Forrás: babaszoba.hu

Majdnem minden harmadik brit nőnek indítják a szülését - derült ki egy felmérésből. Ez a szám azért is tekinthető aggasztónak, mert tíz évvel ezelőtt csak minden ötödik nőnek volt indított szülése.

Nagy-Britanniában 2017-2018-ban a kórházi szülések 52 százaléka indult be magától, tíz évvel ezelőtt azonban még 69 százalék volt ez az arány. A szakemberek szerint ennek a jelenségnek a hátterében az állhat, hogy egyre több az idősebb, illetve túlsúlyos kismama. Ezek a tényezők pedig növelik a komplikációk kialakulásának esélyét.
Pat O'Brien szülész-nőgyógyász, a Royal College of Obstetricians & Gynaecologists nevű szakmai szevezet szóvivője szerint az idősebb kismamáknál nem tartják biztonságosnak a túlhordást, ráadásul a 40 év felettieknél gyakoribbak az egészségügyi problémák (pl. a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás), ami szintén indokolhatja a szülésindítást. A túlsúlyos anyukáknak pedig általában nagyobb babájuk születik, ez pedig szintén indított szüléshez vezethet.
Egyre több az indított szülés
A National Health Service (NHS) adatai szerint a programozott császárok aránya is nőtt az elmúlt tíz évben: 11%-ról 16,2%-ra. "A programozott császármetszések többsége orvosi indok miatt történik, például farfekvés esetén, de természetesen előfordul, hogy az anyai döntés áll ennek a hátterében" - mondta el dr. O'Brien. "Nagyon fontos, hogy a nők tisztában legyenek a különböző módszerek előnyeivel és esetleges veszélyeivel is."
A szakember azt is hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos az egészséges testsúly megszerzése és megtartása már a fogantatás előtt - a leendő anyukának és apukának egyaránt! -, illetve a terhesség alatt. Ez ugyanis csökkenti a komplikációk kialakulásának rizikóját.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák