Terhesség

Egyik fehér, másik fekete, ráadásul ikrek!

Különös és ma még ritka jelenség, amikor egy párnak fekete-fehér ikrei születnek. Szakértők szerint azonban a genetikai öröklődés törvényei miatt az ilyen babák születése egyre gyakoribb lesz.
2011. Október 24.

Angliában évente 12 ezer ikerpár születik, akik közül mintegy 385 fekete vagy kevert színű. Az azonban, hogy egy ikerpár egyik tagja fehér, a másik pedig fekete legyen, nagyon ritka, annak mindössze csak kettő az egymillióhoz az esélye. Kaydon és Layton Wood is ilyen ikerpár, akik habár még csak ötévesek, külsejük miatt már ők a helyi hírességek.

Az igazán különös az, hogy az ikrek szülei fehérek, pontosabban az édesanyjuk anyja nigériai, viszont az apja fehér bőrű. Mégis meglepő módon az egyik fiú fehér bőrű, szőke hajú, miközben a másik gyerekben a nigériai nagymama génjei domináltak jobban: fekete bőrrel és hajjal született.

Egyes szakértők szerint azonban az ilyen ikerpárok születése a jövőben egyre gyakoribb lesz majd. “Senki sem állíthatja biztosan, hogy két teljesen fehér bőrű szülőnek nem lehet egy fekete és egy fehér gyermeke, amíg azt sem, hogy egy fekete párnak sem” – magyarázta Dr. Jim Wilson, az Edinburgh Egyetem genetikusa. “Mivel a szülőktől 50-50 százalékban öröklődnek a gének, egy vegyes pár babája valószínűleg félig fekete, vagyis kevert színű lesz.

A második generációs kisbabák azonban különbözőek. Ha valaki az utódok közül ugyanis egy fehér emberrel házasodik, a gyermeke is valószínűleg fehér lesz, mivel már nem áll fenn az 50/50 százalék fehér-fehér génállomány esete. De míg valószínűleg fehér gyermekük születik, azért egy a tízhez az esélye annak is, hogy fekete legyen. Így ezek az esélyek ikrek esetében még nagyobbak, vagyis ez azt jelenti, hogy a jövőben egyre gyakrabban fognak majd fekete-fehér ikerbabák születni“.

Érdekességek az öröklődésről:

  • Miért különböznek az egypetéjű ikrek?
  • Honnan is származunk?
  • Örökségünk árnyékában
  • A genetika miatt agresszív a kicsi?
  • Forrás: Medipress