Terhesség

Egyél halat, jót tesz a babának!

A magzat abból építkezik, amit megeszel. Persze nem kell patikamérlegen mérni az ebéded összetételét, de néhány dologra érdemes figyelni. Ha szereted a halat, hát most startolj rá. Úgy tűnik, megéri!
2011. Augusztus 07.

Azok a csecsemők, akiknek édesanyja többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavat fogyasztott a terhesség alatt, az első fél év során ritkábban mutattak megfázásos tüneteket. A Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap legújabb száma közölte egy nemzetközi munkacsoport nagy figyelmet keltő tanulmányát.

Védelmező zsírsavak

A nemzetközileg elfogadott táplálkozási ajánlás szerint mindenkinek ajánlatos hetenként legalább kétszer bármilyen formában halat enni, mert a halak zsírjában lévő többszörösen telítetlen zsírsavak alapvető szerepet játszanak a koszorúér-betegség megelőzésében. Dokoza-hexaénsavat (DHA zsírsavat) fogyasztó mexikói terhes asszonyok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a megszületendő gyermek egészsége szempontjából is igen hasznos a bőséges halfogyasztás.

A DHA egyike a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavaknak. Mivel a halakból előállított változatnak halszaga van, amitől sokan idegenkednek, az amerikai-mexikói kutatócsoport algákból készült táplálékkiegészítőt adott azoknak a terhes nőknek, akik vállalkoztak a vizsgálatra.

Ezernél is több terhes nő szedett DHA-készítményt vagy az igazi szertől megkülönböztethetetlen placebót a terhesség második felében a szülés pillanatáig. Ezt követően a kutatók munkatársai féléves korig rendszeresen ellenőrizték az ezernyi baba sorsát, egészségét. Külön figyelmet fordítottak a leggyakoribb csecsemőbetegségek előfordulására, följegyezve, hogy volt-e köhögés, nátha vagy bármilyen bőrkiütés.

A megfázás tünetei a megszületést követő első hónapban 26 százalékkal ritkábban fordultak elő azoknál a babáknál, akiknek édesanyja a terhesség második felében folyamatosan szedte az omega-3 zsírsavat. A kedvező hatás kisebb mértékben a gyerekek életének első fél évében is folytatódott.

A kutatók véleménye szerint a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak „kedvezően befolyásolhatják a magzati és az újszülöttkori immunrendszer működését”. Usha Ramakrishnan és munkatársai hangsúlyozzák, hogy a mexikói nők megszokott táplálkozásukban átlagosan feleannyi DHA jellegű tápanyagot fogyasztanak, mint az amerikaiak.

Babaszoba: Hazánkban az átlagnál is alacsonyabb a halfogyasztás, pedig ma már könnyen hozzáférhető, és nem is drága a fagyasztott tengeri halfilé.

Forrás: MTI