Terhesség

Egy vitamin oldhatja meg a preeklampszia kezelését

Japán és amerikai kutatók eredményei szerint az egyik B-vitamin segítheti a preeklampsziában szenvedő terhes nőknek a stroke megelőzését, illetve a magzat növekedését.
2017. Január 05.

A várandós nők körülbelül 8%-a szenved preeklampsziában, egy életveszélyes betegségben, melyet a magas vérnyomás, érkárosodás, fehérjevizelés és ödéma jellemez. Néhány esetben a magzat növekedését is korlátozza a betegség. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nem akadályozzák meg az érkárosodást, emellett csökkentik a magzat vérellátását is, mely annak halálához vezethet.

Mostanáig a preeklampsziás várandósok egyetlen kezelése a magzat világrahozatala volt. A Tohoku University kutatói amerikai tudósokkal együttműködésben azt találták, hogy a B3-vitamin (nikotinamid) enyhíti a preeklampsziát egerekben, emellett fokozza a magzat növekedését.

„Korábban kimutattuk, hogy az endotelin, egy erős érszűkítő hormon, súlyosbítja a preeklampszia tüneteit, azonban nem gátolhatjuk ezt a hormont, mert az károsítaná a magzatot” – nyilatkozta Nobuyuki Takahashi, docens, a kutatás társszerzője.

„Ezzel szemben a nikotinamid biztonságos mind a babának, mind a kismamának. Szabályozza az endotelin érszűkítő hatását, és csökkenti a babát érő stresszt.

A kutatók szerint a nikotinamid az első biztonságos gyógyszer, mely csökkenti a vérnyomást, a vizeletben megjelenő fehérje mennyiségét, illetve mérsékli az érkárosodást. Emellett a B3-vitamin segít preeklampsziás egerekben a vetélés megelőzésében, a terhesség kihordásában és a magzat növekedésében.

Amennyiben a nikotinamid hatásos emberekben is, a kutatók reményei szerint a jövőben segíthet a preeklampszia okozta károsodások kivédésében.

Forrás: Medipress