Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy szülész-nőgyógyász kismama elmondta, miért adatta be a COVID elleni oltást

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 11.

Forrás: babaszoba.hu

Dr. Jane Martin, 34 éves szülész-nőgyógyász az Egyesült Államokban, New Orleans-ban, január 14-én hozta világra harmadik gyermekét.

Várandóssága 34. hetében magkapta az első adag, 37. hetében, január 6-án pedig a második dózis COVID-19 elleni védőoltást, a Pfizer oltóanyagát.

Ahogy azt a kismamák oltásával kapcsolatban a Babaszoba.hu egy korábbi szemléjében írta: "A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet száz százalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást terheseknek, de pl. az Egyesült Államokban a kismamákra bízzák a döntést."

Egy szülész édesanya mondta el, miért adatta be terhessége alatt a koronavírus elleni oltást (Fotó: Getty Images)
Martin a Womenshealthmag.com szerzőjének, Jennifer Niednek elmondta, hogy a második adag oltása után az Ochsner Health a közösségi oldalán megosztott róla egy képet (amelyen egyértelműen látszik, hogy gyermeket vár), amellyel beszámoltak arról, hogy beadatta az oltást. A poszt felkapott lett a Facebookon, amivel kapcsolatban nem számított ekkora visszhangra.
"Hirtelen önjelölt oltásszakértők kerültek elő. A világ minden tájáról kaptam feltételezéseket és ítélkezéseket kommentben a döntésemmel kapcsolatban olyanoktól, akiket nyilván nem ismerek. Nem volt tudományos vagy orvosi hátterük, de különféle véleményük igen" - idézi a portál Martint.
A doktornő számára ez elkeserítő volt, és aggódott, hogy más kismamák is látják a bejegyzést és a visszajelzéseket, és ez majd elrettenti őket attól, hogy beszéljenek az egészségügyi szolgáltatójukkal annak a lehetőségéről, hogy esetleg ők maguk is megkapják az oltást.
A portálnak elmondta azt is, hogy nem számított arra, hogy rendelkezésre áll majd COVID-19 vakcina, mielőtt megszülné a kisbabáját, és 32 vagy 33 hetes terhesként hallott először az oltóanyag elosztásáról a munkahelyén. Az oltóanyaggal kapcsolatban tartott magának egy gyors képzést, hogy ezzel is segítsen meghoznia a döntését, és a pácienseinek is iránymutatást tudjon adni.
"Eleinte tétováztam, akárcsak a legtöbb várandós nő. Nem akartam kísérleti egérnek érezni magam. Nem amiatt aggódtam, hogy az oltás káros lenne a baba fejlődésére, mert a csecsemő szervei a harmadik trimeszterben jól formáltak. Jobban aggasztott az abból fakadó bizonytalanság, hogy a terhes nők nem vesznek részt az oltással kapcsolatos vizsgálatokban. Nem akartam olyan döntést hozni, amit nem támasztanak alá bizonyítékok, ezért a saját kutatásot végeztem" - mondta el a Womenshealthmag.com-nak.
Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben új iránymutatást tett közzé a várandós nők számára az oltással kapcsolatosan.
(Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) két COVID-19 vakcina alkalmazását engedélyezte az Egyesült Államokban: 16 éven felülieknek a Pfizer/BioNTech oltást, és 18 éven felülieknek a Moderna oltást - a szerk.)
A WHO immunizálással foglalkozó stratégiai tanácsadó csoportja átmeneti ajánlásokat adott ki a Moderna mRNA-1273 vakcina COVID-19 elleni alkalmazására a 18 évesek vagy annál idősebbek esetén. Ebben azt írják, hogy: "A terhesség esetén fokozott a súlyos COVID-19 kockázata, nagyon kevés adat áll rendelkezésre az oltóanyag biztonságának értékeléséhez a terhesség esetén. Mindazonáltal, az alapján, amit az ilyen típusú vakcináról tudunk, nincs különösebb okunk azt hinni, hogy vannak olyan speciális kockázatok, amelyek felülmúlják az oltás előnyeit a terhes nők számára. Ezért azokat a terhes nőket, akiknél nagy a SARS-CoV-2 kitettség kockázata (például egészségügyi dolgozók), vagy akiknek társbetegségei fokozzák a súlyos megbetegedés kockázatát, az egészségügyi szolgáltatójukkal konzultálva lehetséges beoltani."
A CDC és az Immunizálási Gyakorlatokkal Foglalkozó Független Tanácsadó Bizottság (ACIP) is adott információt a várandósok számára a vakcina beadatásának eldöntéséhez. "Jelenleg az ACIP azt javasolja, hogy bizonyos csoportoknak (például egészségügyi dolgozók, majd más, alapvető frontvonalban dolgozók) ajánlják fel az oltást a COVID-19 oltási program első hónapjaiban. Azok a várandósok, akik olyan csoporthoz tartoznak, akiknek ajánlott megkapniuk az oltóanyagot, választhatják az oltás beadatását. Ha kérdéseik vannak az oltással kapcsolatban, az egészségügyi szolgáltatóval folytatott megbeszélés segítheti őket a megalapozott döntés meghozatalában."
Martin beszámolt arról, hogy orvosi folyóiratokban megjelent Pfizer és Moderna vizsgálatokat, valamint sürgősségi felhasználásról szóló jelentéseket (ezek olyan páciensekről szóltak, akik a vizsgálatok idején estek teherbe) is elolvasott. Továbbá beszélt az egészségügyi szolgáltatójával, a férjével, aki ortopéd traumatológiai sebész, és a munkatársaival is a kockázatokról és az előnyökről. "Az orvosom elmondta azt, amit remélem, hogy minden szülész-nőgyógyász elmond a pácienseinek: Ez egy egyedi esetenkénti döntéshozatali folyamat. Mérlegelni kell a személyes kockázatokat és előnyöket" - fogalmazott a doktornő.
Mérlegelte, hogy mekkora a veszélye annak, hogy a várandóssága hátralévő részében elkapja a COVID-ot. Emellett azt, hogy a CDC szerint a várandósság növeli a súlyos megbetegedés kockázatát, hogy a betegség miatt intenzív osztályra kerüljön, és azt, hogy légzéstámogatásra szoruljon. Továbbá esetében a fertőzésnek való kitettség kockázata is magas, mert: minden nap COVID-pozitív pácienseket lát el, a férje szintén frontvonalban dolgozó orvos, a lányai pedig bejárnak az iskolába. Úgy érezte, hogy bármi, amit azért tehet, hogy megpróbálja csökkenteni a megbetegedés kockázatát a terhessége további részében és a szülés után, az előnyös a számára, a baba számára - valamint a családjára és a pácienseire nézve is.
"Fizikailag mindkét adag oltás beadása után jól éreztem magam. Volt egy kis karfájásom, de ezen kívül nem tapasztaltam negatív mellékhatásokat" - mesélte Martin, akitől sokan kérdezték, miért nem várt a szülésig az oltással.
Elmondta, hogy a kései terhessége volt számára a legkockázatosabb idő a megbetegedésre. A terhesség vége és a szülés körüli időszak terheli leginkább a szervezetet, a szívet és a tüdőt. Emellett pedig tudta azt is, hogy logisztikai szempontból is mennyire megterhelő egy családnak, hogyan lehet mindenkinek a legjobban gondját viselni, ha az anyának koronavírusa van.
Hozzátette: "Amikor megkaptam az oltást, azt az érzést keltette bennem, hogy minden megtettem a terhessége vége, a szülés és a szülés utáni időszak biztonsága érdekében. Ez adott némi megkönnyebbülést, miután a teljes várandósságomat egy pandémiában éltem át."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések