Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy pohárkával sem!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. április 12.

Forrás: MTI

A terhesség ideje alatt már egy-két pohár vörösbor elfogyasztása is növelheti a magzati alkohol-szindróma kialakulásának kockázatát - figyelmeztetnek szakemberek, rácáfolva ezzel a témában született korábbi tanulmányok eredményeire.


Dublini kutatók több mint hatvanezer 2000 és 2007 között várandós nő gyermekeinek adatait elemezték a tanulmányukban. Minden öt kismamából négy fogyasztott alkoholt gyermeke fogantatásának idején és a terhesség korai szakaszában is: 71 százalékuk 350 milliliternyi, 10 százalékuk 425-1400 milliliternyi vörösbornak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztott hetente, míg 0,2 százalékuk ennél is többet.
A kismama által elfogyasztott alkohol a méhlepényen keresztül eljut a magzathoz, amely nem képes azt gyorsan feldolgozni és ezért hosszan ki van téve az alkohol káros hatásaink - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A szakemberek az alacsony, a közepes és a magas alkoholfogyasztási kategóriába tartozó kismamák gyermekei között is találtak olyanokat, akiknél a magzati alkohol-szindróma tüneteit - arci torzulás, lassú fejlődés, tanulási nehézség - azonosították.
Ezzel megkérdőjeleződött a University College London szakembereinek tavaly októberben megjelent tanulmánya. A kutatók akkor tizenegyezer ötéves gyermek vizsgálata alapján jutottak arra a megállapításra, hogy "a terhesség ideje alatti kismértékű alkoholfogyasztás miatt nem növekszik a fejlődési rendellenességek kockázata".
"További vizsgálatokra lesz szükség, mielőtt bátran kijelenthetnénk, hogy a kismennyiségű alkohol fogyasztása a terhesség ideje alatt még nem károsítja a magzatot" - írta a BioMed Central Pregnancy and Childbirth című folyóiratban Deirdre Murphy, a dublini Trinity College szülész-nőgyógyászati tanszékének professzora.

Babaszoba: Előfordulhat, hogy akkor csaptál egy görbe estét, amikor még nem tudtad, hogy terhes vagy. Ne aggódj, a legkorábbi időszakban az embrió még nincs kapcsolatban az anya testével, nem érhette az alkohol hatása. Amint a teszten megjelenik a két csík, jobb, ha tartózkodsz az alkoholfogyasztástól. De nem muszáj vízivással múlatni az időt, ha buliba mész. Szinte minden népszerű koktélnak van alkoholmentes változata. Te is elkészítheted magadnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák