Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy ijesztő jelenség császármetszés alatt: a remegés

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 13. | Frissítve: 2021. április 16.

Forrás: babaszoba.hu

Szülés előtt azt hittem, teljesen felkészültem, nem érhet meglepetés. Elolvastam a könyveket, amiket ajánlottak, jártam szülésfelkészítő tanfolyamra, a barátaim is rengeteg apró részletet osztottak meg velem. Egy valamit azonban elfelejtettek megemlíteni.

Készülj fel a császármetszés kellemetlenségeire is


Magabiztos voltam, amikor a műtőbe toltak, tele voltam várakozással - osztotta meg érzéseit egy édesanya a popsugar.com olvasóival. Tudtam, mi a császármetszés folyamata, tudtam, mi mennyi időt vesz igénybe.
Azt is tudtam, milyen vizsgálatok várnak a babámra a kiemelés után, és megvolt a kész tervünk is, hogy a férjem követi majd a babát a műtét után. Meg is született a kisbabám. Aztán jött valami, amire nem számítottam: a remegés.
Senki nem figyelmeztetett arra, hogy remegni fogok. És nemcsak egy kis borzongásról beszélek, az egész testem rázkódott. Szerencsére nagyon már nem emlékszem az érzésre - biztosan dolgoznak az endorfinok, és kitörlik a rossz emléket a memóriámból - de az még rémlik, hogy egy mondatot sem tudtam kimondani, annyira vacogtak a fogaim. Az egész csak egy óráig tartott, de azért kellemetlen volt. Amikor a második fiamat vártam, tudtam, újra át fogom élni a műtét után.
Ezúttal nem a könyvekben olvasottakra koncentráltam a műtőben, hanem arra, hogy hamarosan jön a remegés. De a testem valami másra készült ezúttal.
Miután megkaptam a spinális érzéstelenítőt és lefektettek, fázni kezdtem. Megkértem a személyzetet, hogy vegyék magasabbra a szoba hőmérsékletét. A férjem szólt, hogy semmi baj nincs a hőmérséklettel, neki annyira melege volt, hogy már izzadt. Mielőtt bármit felelhettem volna, irányíthatatlan remegésbe kezdett a testem, nem tudtam magam kontrollálni. Lehet, hogy azért, mert már előre tudtam, hogy ez lesz és extrán ideges voltam, de lehet, hogy a fájdalomcsillapító miatt. Soha nem derül ki. De az orvosnak nagyon hálás vagyok, mert egy vastag paplannal betakarta a felsőtestem. Így már sokkal jobban éreztem magam.
Aztán amikor a karomba vettem a második fiamat, nem gondoltam többet a remegésre. Bizonyára te is így leszel vele. De azért én figyelmeztetlek, ha más eddig nem tette: lehet, remegni fogsz a műtét során és után. A remegés teljesen normális, így áll helyre a szervezeted (az én esetemben inkább így készül fel), nem kell aggódni miatta. Hacsak nem kíséri láz is. És így legalább emlékezetes marad az aranyóra, amikor a kisbabádat először helyezheted a melledre és szoptathatod meg.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák