Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy hajszálból megjósolható a lombikbébi kezelés sikeressége

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 25.

Forrás: Medipress

A hajban mért úgynevezett "stressz-hormon" (kortizol) szintje befolyásolja a lombikbébi program sikerességét.

A hajból is mintát vehetnek


Az emelkedett kortizol szint egyharmadával csökkenti a sikeres in vitro fertilizáció (IVF, mesterséges megtermékenyítés) esélyét- állítják a University of Nottingham kutatói.
A kortizolszint mérése a hajból lehetővé teszi a megelőző 3-6 hónapra vonatkozó hormonális működés jellemzését, ezáltal sokkal megbízhatóbb képet nyújt a hormonális működésről, mint a vérből/nyálból vagy vizeletből nyert minták. Az utóbbiak ugyanis csak egy jóval rövidebb időszakról nyújtanak információt. A kortizol szintet - és ezáltal a megtermékenyülési valószínűséget - számos életmódbeli tényező befolyásolja, beleértve az étkezési szokásokat, a testmozgást, a koffein fogyasztást és leginkább a stressz szintet. A tudósok úgy gondolják, hogy a meddőségi kezelés előtti kortizol szint csökkentése szignifikánsan javítani tudja a beavatkozás eredményességét.
A University of Nottingham kutatói 135 nőt vizsgáltak, akiknek 60%-a lett várandós, sikeres IVF kezelést követően. Nyálmintáikból két napon keresztül mértek kortizol szintet- ébredéskor, ébredés után 30 perccel és este 10 órakor. Ezzel egyidejűleg közülük 88-an hajmintát is szolgáltattak "stressz-hormon" méréshez. A mintákat elemezve azt találták, hogy a nyálból való rövid-távú kortizol mérés nem mutatott összefüggést a kezelés sikerességével, míg a hajból mérhető hosszú távú hormonszint igen.
Az IVF sikerességét az életkor, a testtömeg-index, a kinyert és megtermékenyített petesejtek száma is befolyásolja. Miután ezeket a faktorokat figyelembe vették a vizsgált személyeken azt találták, hogy ezeken túlmenően a kortizol szintje 27%-ban befolyásolja az IVF kimenetelét.
Dr. Adam Massey, az egyetem kutatója elmondta, hogy bár számos tényező ismert, mely befolyásolja a meddőségi kezelés sikerességét, még továbbra is vannak kérdőjelek. A kutatásból nyert adatokból pedig kiderül, hogy az IVF sikerességének a kulcsa lehet, a páciensek kortizol szintjének optimalizálása, egy hónappal a beavatkozást megelőzően.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák