Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Egy egyszerű új teszt segíthet a terhesség alatti cukorbetegség diagnosztizálásában

Szerző: Jaksa Petra

2017. május 5.

Forrás: babaszoba.hu

A terhességi cukorbetegség gyakoribb, mint gondolnánk: Magyarországon a terhességek 3-5 százalékánál jelentkezik. Azonban az ennek diagnosztizálásra régóta alkalmazott cukorterheléses vizsgálat kezd idejétmúltnak és pontatlannak minősülni.

Egy teszt veheti át a cukorterheléses vizsgálat helyét


Kezdve azzal, hogy a cukorterheléses vizsgálat nem éppen a legkellemesebb élmény egy kismamának, egészen odáig, hogy az eredmények gyakran tévesek is, ez a tesztelési módszer előbb-utóbb (reményeink szerint) ki fog kopni az orvosok repertoárjából.
Különösen, mivel létezik egy egyszerű vérvételes teszt is, ami elképzelhető, hogy hamarosan át fogja venni a helyét. Ez a vizsgálat sokkal nagyobb pontossággal képes megállapítani a terhesség alatti diabéteszt, sőt arról is tájékoztat, hogy vajon a baba az ilyenkor jellemző normálisnál nagyobb súllyal rendelkezik-e.

A cukorterheléses vizsgálattal kapcsolatos problémák

"Amellett, hogy kellemetlen élmény az amúgy is érzékeny, émelygéssel küzdő kismamának egy sűrű cukoroldatot felhajtani, az eredmények távol állhatnak a valóságtól több okból kifolyólag. Előfordulhat, hogy a kismama nem issza meg az összes cukorszirupot, de az is, hogy utána a 120 perc helyett csak egy órát várnak vagy éppen 140 percet, mikor újra megmérik a vércukorszintjét. Mindezek az apró nüanszok pedig befolyásolhatják a teszt kimenetelét, és könnyen hamis pozitív vagy negatív eredményt hozhatnak.
Sokszor, ha a cukorbetegségi határon van a kismama, az orvosok úgy döntenek, hogy nincs szüksége a megfelelő kezelésekre és diétára, pedig előfordulhat, hogy később emiatt komplikációk lépnek fel" - mondja dr. Jose Halperin, a kutatás vezetője.

A kutatók célja

A Harvard Medical School kutatói úgy szerették volna megállapítani a kismamák terhességi cukorbetegségét, hogy a vérükben az ún. glikációs CD59 (pGCD59) szintet vizsgálták. Emellett a kisbabájuk későbbi normálisnál nagyobb súlyának kialakulására való hajlamot is ellenőrizték (ez ugyanis olyan további komplikációkhoz vezethet a kicsinél, mint pl. a váll elakadás, a magas vérnyomás, a sárgaság és az alacsony vércukorszint.) A kutatók 500 olyan véletlenszerűen kiválasztott kismamától vettek vért (egy bostoni kórházban), akik átestek az első cukorterheléses vizsgálatukon, és 500 olyantól, akik nem.

A kutatás eredménye

A glikációs CD59 vérteszt tökéletesen megállapította minden egyes kismamánál, hogy később terhességi cukorbetegséggel fogják diagnosztizálni. Ugyanígy egészen pontosan meg tudták mondani azt is, hogy melyik kisbabának lesznek testsúllyal kapcsolatos problémái. Eközben az anyukák 78%-a, akik korábban csak cukorterheléses vizsgálaton vettek részt, és nem állapítottak meg náluk problémát, mégis az átlagosnál nagyobb súlyú gyermeknek adtak életet. Pedig minden egyes kismamánál magas pGCD59 szintet mértek az új típusú teszttel.
"Ezeknek az édesanyáknak hétszeres mennyiségű pGCD59 volt a vérükben - ami egy igen markáns különbség" - mondja Jose Halperin. "Ezeknél a kismamáknál nagy az esélye, hogy a normálisnál nagyobb súlyú babának adnak életet és egyéb komplikációk lépnek fel a terhesség alatt, mégis a régi tesztek nem jeleznek náluk semmiféle problémát."

Mire számíthatsz

Nagy eséllyel néhány éven belül elérhetővé válik ez az új korszerű és igen pontos eredményt hozó vizsgálat. Legalábbis Halperin és a többi orvos is gőzerővel ezen dolgozik. És hogy mennyibe fog mindez kerülni? Nagy valószínűség szerint ugyanannyiba, mint a mostani cukorterheléses vizsgálat. "Mivel egyszerűbb és pontosabb eredményt ad, esélyes, hogy az orvosok is használni kezdik. Sőt, azon sem lennék meglepődve, ha maguk az anyukák kérnék az alkalmazását" - mondja Halperin.
De addig is, te is tehetsz néhány dolgot annak érdekében, hogy megelőzd a terhességi diabéteszt. Igyekezz várandósan is aktív maradni és egészségesen étkezni, hogy a javasolt 10-15 kilónál több pluszsúlyt ne szedj magadra. Emellett persze olyan tényezők is növelik a cukorbetegség kialakulását, mint az életkorod, a családi előtörténet és a terhesség előtti vércukorszinted. Amíg pedig muszáj a hagyományos cukorterhelésen részt venned, igyekezz az orvosok minden utasítását pontosan követni annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb eredmény születhessen.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák