Terhesség

Eddig fertőznek a koronavírusos páciensek egy új vizsgálat szerint

A szingapúri Nemzeti Fertőző Betegségek Központja és az Orvostudományi Akadémia közös vizsgálata szerint a COVID-19 vírust nem lehet izolálni vagy tenyészteni a betegség 11. napja után.
2020. Május 26.
Eddig fertőznek a koronavírusos páciensek egy új vizsgálat szerint (Fotó: Getty Images)

Ez azt jelenti a kutatás szerint, hogy a betegek 11 nappal a megfertőződés után már nem fertőznek, még akkor sem, ha a 12. napon továbbra is pozitív a COVID-19 tesztjük. A kutatók 73 pácienst vizsgáltak, annak mérésére, hogy meddig életképesek a vírusok, és mennyi ideig tudnak megfertőzni másokat. “A COVID-19 világjárvány kezdete óta összegyűjtött adatok alapján a fertőző periódus tünetmentes egyéneknél körülbelül 2 nappal a tünetek megjelenése előtt kezdődhet, és a megjelenésük után 7-10 napig fennmaradhat” – írják a kutatók.

A betegek két hét után is pozitív tesztet mutathatnak, azonban a tesztek olyan vírusrészeket jelezhettek, amelyek már nem képesek fertőzni. “Az aktív vírusszaporodás az első hét után gyorsan esni kezd, és a betegség második hete után már nem található életképes vírus” – áll a kutatásban.

A kutatók szerint az eredmények azért fontosak, hogy segítsék a kórházak döntését arról, mikor engedik el a betegeket. Az Egyesült Államokban sok kórház például megköveteli azt, hogy a pácienseknek kétszer negatív legyen a koronavírus tesztje, mielőtt gyógyultnak nyilvánítanák őket.

Noha a kutatási minta kicsi volt, a vizsgálatot készítő szakemberek csinálnak egy nagyobb méretű tanulmányt is. Leo Yee-Sin, a szingapúri Nemzeti Fertőző Betegségek Központjának ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy tudományos szempontból magabiztos abban, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy 11 nap után már nem fertőznek a COVID-19 páciensek.

(VIA)