Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Eddig fertőznek a koronavírusos páciensek egy új vizsgálat szerint

Szerző: Babaszoba.hu

2020. május 26.

Forrás: babaszoba.hu

A szingapúri Nemzeti Fertőző Betegségek Központja és az Orvostudományi Akadémia közös vizsgálata szerint a COVID-19 vírust nem lehet izolálni vagy tenyészteni a betegség 11. napja után.

Eddig fertőznek a koronavírusos páciensek egy új vizsgálat szerint (Fotó: Getty Images)
Ez azt jelenti a kutatás szerint, hogy a betegek 11 nappal a megfertőződés után már nem fertőznek, még akkor sem, ha a 12. napon továbbra is pozitív a COVID-19 tesztjük. A kutatók 73 pácienst vizsgáltak, annak mérésére, hogy meddig életképesek a vírusok, és mennyi ideig tudnak megfertőzni másokat. "A COVID-19 világjárvány kezdete óta összegyűjtött adatok alapján a fertőző periódus tünetmentes egyéneknél körülbelül 2 nappal a tünetek megjelenése előtt kezdődhet, és a megjelenésük után 7-10 napig fennmaradhat" - írják a kutatók.
A betegek két hét után is pozitív tesztet mutathatnak, azonban a tesztek olyan vírusrészeket jelezhettek, amelyek már nem képesek fertőzni. "Az aktív vírusszaporodás az első hét után gyorsan esni kezd, és a betegség második hete után már nem található életképes vírus" - áll a kutatásban.
A kutatók szerint az eredmények azért fontosak, hogy segítsék a kórházak döntését arról, mikor engedik el a betegeket. Az Egyesült Államokban sok kórház például megköveteli azt, hogy a pácienseknek kétszer negatív legyen a koronavírus tesztje, mielőtt gyógyultnak nyilvánítanák őket.
Noha a kutatási minta kicsi volt, a vizsgálatot készítő szakemberek csinálnak egy nagyobb méretű tanulmányt is. Leo Yee-Sin, a szingapúri Nemzeti Fertőző Betegségek Központjának ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy tudományos szempontból magabiztos abban, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy 11 nap után már nem fertőznek a COVID-19 páciensek.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák