Terhesség

Dr. Bugyi István Kórház, Szentes

Gyönyörű parkon át vezet az út a szülészetre, s ez talán kicsit feledteti, hogy a szentesi kórház sem rendelkezik fényes anyagi háttérrel. (Írásunk a 2010 júliusi helyzetet tükrözi.)
2010. December 07.

Dr. Ugocsai Gyula

Fotó: Haralambidou AnthoulaA szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa szerint a következő évek látványos javulást hozhatnak.

– Tudjuk, hogy nem ez a Ritz szálló, de igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten mindenből a legtöbbet kihozni – kezdi beszélgetésünket dr. Ugocsai Gyula. – Elég nagy gondot jelent a jól képzett, tapasztalattal rendelkező orvosok, ápolók ide csábítása, sajnos a legtöbben Szegedet választják, ezért a főorvos csapata jórészt ötvenes éveihez közelítő vagy már taposó kollégákból áll.

Mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a kórház nemrég kapott új vezetést, s a menedzsment is megújult. Sikerült jelentős pályázati pénzeket elnyerni, ebből pedig új központi épület készül, és a szülészeten is felújítás, eszközfrissítés várható.

Bár az épület régi, ódon hangulatú, a szülőszoba meglepően barátságos a kedves, mesemintás függönyökkel és az ablakokon beáradó napfénnyel.

Az alternatív vajúdási eszközök megszokott kelléktára – labda, vajúdópárna, bordásfal – itt is fellelhető, és az orvosok elfogadják, ha a kismama nem szeretne beöntést, borotválást, vagy egyszerűen csak járkálni lenne kedve.

Ami számomra meglepő, hogy nem lehet epidurális érzéstelenítést kérni, amelynek, mint később a főorvos szavaiból kiderül, technikai és pénzügyi okai vannak. Ehelyett gyógyszeres érzéstelenítéssel dolgoznak.- A császármetszés aránya nálunk alacsonyabb az országos átlagnál – mondja az osztály vezetője. – Minden kolléga a saját felelősségére dönt a műtétről, nem kell egyeztetni senkivel. Az ikerterhességeknek is csak 40 százaléka végződik műtéttel, az előzetes császármetszés után sem automatikus az újabb császár.

Dr. Bugyi István Kórház, Szentes

Gyuris Edit éppen CTG-vizsgálaton vesz részt,

vagyis a méh-tevékenységet és a baba

szívhangját ellenőrzik

Fotó: Haralambidou AnthoulaA kórházban működő terhespatológián foglalkoznak a problémás kismamákkal, és házon belül található a gyermekgyógyászati osztály, ahol a középsúlyos esetekig el tudják látni a rászoruló gyerekeket, ám ha súlyos a helyzet, a Szegedi Klinika jelenti a megoldást.

A szoptatásban tanácstalan kismamákat képzett védőnő segíti át a nehézségeken, és ha elbocsátás után ambuláns ellátásra szorulnak, és netán várni kell, egy barátságos “bababarát területnek” elkeresztelt szobában szoptathatnak, pelenkázhatnak, és akár fürdethetnek is zavartalanul az újdonsült anyukák.

Tények, adatok

  • Születésszám: évek óta 800-840 között mozog.
  • Császármetszés: 24 százalék.
  • Egy-, két-, három- és négyágyas szobák is vannak, összesen 25 ágy.
  • Fizetős szobák nincsenek.
  • Normál szülés esetén a 4. napon, császár után az 5. napon távozhat a kismama.
  • A szoptatásban szakképzett védőnő segít.
  • Ha a mama igényli, egész nap vele lehet a kicsi.
  • A császáros műtő közvetlenül a szülőszobák tőszomszédságában található.
  • Szervezetten működik terhestorna és szülésre felkészítés.
  • Szabad orvos- és szülésznőválasztás lehetséges.

Forrás: Kismama magazin