Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dr. Bugyi István Kórház, Szentes

Szerző: Jean Orsolya

2010. december 7.

Forrás: Kismama magazin

Gyönyörű parkon át vezet az út a szülészetre, s ez talán kicsit feledteti, hogy a szentesi kórház sem rendelkezik fényes anyagi háttérrel. (Írásunk a 2010 júliusi helyzetet tükrözi.)

Dr. Ugocsai Gyula
Fotó: Haralambidou Anthoula

A szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa szerint a következő évek látványos javulást hozhatnak.
- Tudjuk, hogy nem ez a Ritz szálló, de igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten mindenből a legtöbbet kihozni - kezdi beszélgetésünket dr. Ugocsai Gyula. - Elég nagy gondot jelent a jól képzett, tapasztalattal rendelkező orvosok, ápolók ide csábítása, sajnos a legtöbben Szegedet választják, ezért a főorvos csapata jórészt ötvenes éveihez közelítő vagy már taposó kollégákból áll.

Mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy a kórház nemrég kapott új vezetést, s a menedzsment is megújult. Sikerült jelentős pályázati pénzeket elnyerni, ebből pedig új központi épület készül, és a szülészeten is felújítás, eszközfrissítés várható.
Bár az épület régi, ódon hangulatú, a szülőszoba meglepően barátságos a kedves, mesemintás függönyökkel és az ablakokon beáradó napfénnyel.
Az alternatív vajúdási eszközök megszokott kelléktára - labda, vajúdópárna, bordásfal - itt is fellelhető, és az orvosok elfogadják, ha a kismama nem szeretne beöntést, borotválást, vagy egyszerűen csak járkálni lenne kedve.

Ami számomra meglepő, hogy nem lehet epidurális érzéstelenítést kérni, amelynek, mint később a főorvos szavaiból kiderül, technikai és pénzügyi okai vannak. Ehelyett gyógyszeres érzéstelenítéssel dolgoznak. - A császármetszés aránya nálunk alacsonyabb az országos átlagnál - mondja az osztály vezetője. - Minden kolléga a saját felelősségére dönt a műtétről, nem kell egyeztetni senkivel. Az ikerterhességeknek is csak 40 százaléka végződik műtéttel, az előzetes császármetszés után sem automatikus az újabb császár.

Gyuris Edit éppen CTG-vizsgálaton vesz részt,
vagyis a méh-tevékenységet és a baba
szívhangját ellenőrzik
Fotó: Haralambidou Anthoula

A kórházban működő terhespatológián foglalkoznak a problémás kismamákkal, és házon belül található a gyermekgyógyászati osztály, ahol a középsúlyos esetekig el tudják látni a rászoruló gyerekeket, ám ha súlyos a helyzet, a Szegedi Klinika jelenti a megoldást.

A szoptatásban tanácstalan kismamákat képzett védőnő segíti át a nehézségeken, és ha elbocsátás után ambuláns ellátásra szorulnak, és netán várni kell, egy barátságos "bababarát területnek" elkeresztelt szobában szoptathatnak, pelenkázhatnak, és akár fürdethetnek is zavartalanul az újdonsült anyukák.

Tények, adatok
  • Születésszám: évek óta 800-840 között mozog.
  • Császármetszés: 24 százalék.
  • Egy-, két-, három- és négyágyas szobák is vannak, összesen 25 ágy.
  • Fizetős szobák nincsenek.
  • Normál szülés esetén a 4. napon, császár után az 5. napon távozhat a kismama.
  • A szoptatásban szakképzett védőnő segít.
  • Ha a mama igényli, egész nap vele lehet a kicsi.
  • A császáros műtő közvetlenül a szülőszobák tőszomszédságában található.
  • Szervezetten működik terhestorna és szülésre felkészítés.
  • Szabad orvos- és szülésznőválasztás lehetséges.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések