Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház, Körmend

Szerző: Hajnal Éva

2011. április 8.

Forrás: Kismama magazin

A körmendi kórházba eredetileg nem terveztek szülészetet. Ez lehet az oka, hogy semmi nem ott van, és nem akkora, mint ahogy ideális lenne.

- Életem során egyszer már terveztem szülészetet Szentpéterváron - mondja Osztrovszkij Mihail főorvos. - Öt évvel ezelőtt elkészítettem a mi osztályunk felújításának tervét is, ami, ha megvalósulna, sokat lendítene rajtunk. Mert bár a körmendi szülészet-nőgyógyászat műszerezettségében még a hozzáértő sem talál hiányosságot, a kórtermek, vizsgálók, műtők elrendezése nem orvosszakmai szempontok figyelembevételével történt.
Tény, hogy a kórházban a nőgyógyászati betegek egy folyosón vannak az újszülött- és gyermekágyas osztály pácienseivel, és míg az osztály az első emeleten van, addig a szülőszoba és a császárműtő az ötödiken. A kismama ide érkezik, az első emeletre, itt kerül sor a felvételre, az előkészületekre, vizsgálatokra, majd a vajúdás előrehaladtával fel kell mennie az ötödikre. Mehet akár gyalogosan is, mert Körmenden nem várják el, hogy lefeküdjön. A vajúdás kezdeti szakaszában, három-négy órával a szülés előtt semmi akadálya, hogy egyen-igyon a kismama, később legfeljebb egy csokoládét engedélyeznek.
A szülések nagy részét gátvédelemmel vezetik.

A talán túlságosan is tágas szülőszobát remek, funkcionális ágyakkal szerelték fel. Jelenleg éppen senki nem készül az ágy elfoglalására


- Nekem furcsa is volt huszonhárom évvel ezelőtt, amikor Magyarországra jöttem, hogy mindig ott az olló a szülésnél. Mi Szentpéterváron, a klinikán megtanultuk a gátvédelmet, és ma már a körmendi szülésznők is kiválóan alkalmazzák - mondja a főorvos.
Az osztályon a nap 24 órájában lehetőség van epidurális fájdalomcsillapításra, a császármetszést spinális érzéstelenítésben végzik. Császárnál az apák nem lehetnek bent.
A szülő nőnek semmit nem kell magával vinnie a kórházba, a hálóingtől a betétig mindent megkap, ugyanúgy, ahogy a kisbaba is. A gyermekágyas osztályon nincs rooming-in, de a babák bármikor édesanyjuk mellett lehetnek kiságyukban. Az újszülötteket még a szülőszobán mellre helyezik, és a nővérek tanítják szoptatni az anyát. A főorvos is beáll fejni, ha a tejbelövellés gondot okoz valakinél. Nagyon büszke a tudományára, amit még szülésznő édesanyjától tanult.
A koraszülött babákat Zalaegerszegre vagy Szombathelyre viszik. Figyelembe veszik, a családnak melyik van közelebb.
Szülés után a 4-5. nap, császár után az 5-7. nap után bocsátják haza az anyát és az egészséges kisbabát.

Tények, adatok
- A kórházban 246 gyerek született 2010-ben.
- A császármetszések aránya 33 százalék.
- Két egyágyas szülőszoba van.
- Szülésznőválasztásra nincs, orvosválasztásra van lehetőség. Dúla bent lehet a szülésnél.
- A beöntés, borotválás, gátmetszés megbeszélés tárgyát képezi, nem kötelező.
- A gyermekágyas osztályon két hatágyas kórterem áll rendelkezésre, amelyhez egy fürdőszoba csatlakozik.
- A kisbabák az újszülöttosztályon tartózkodnak, de kérésre bármikor kiviszik őket édesanyjukhoz.
- Egyágyas, fizetős szoba van, ahol együtt lehet baba, anya és apa.
- A terhesgondozás helyszíne a szakrendelő, a kórház orvosai a védőnőkkel együtt végzik. Szülésfelkészítő tanfolyamot a kórházban nem szerveznek.
- A gyermekágyas kórtermekben nem, csak a társalgóban lehet reggel 8-tól este 6-ig látogatókat fogadni.

(A cikk a 2011 februári állapotot tükrözi.)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák