Terhesség

Döntési helyzetben az orvosok: kinek adjanak az influenzaoltásból?

Komoly dilemma elé kerültek a háziorvosok, akiknél még maradt az influenza ellen védőoltásból: kinek adják be a maradék vakcinát?
2020. November 14.
Döntési helyzetben az orvosok: kinek adjanak az influenzaoltásból? (fotó: Getty Images)

A kétfajta oltóanyag egyikéből még maradt valamennyi, most kérte vissza több gyermekorvostól is a maradékot a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a másikból eleve nagyon keveset kaptak a házi felnőtt és gyermekorvosok – írja a hvg.hu, hozzátéve, hogy a háziorvosok azt mondják, a legrizikósabb csoportoknak elég lesz. Akik azonban nem tartoznak bele ebbe, azok türelmetlenek. A tiszti főorvos szerint van még idő, és már a héten érkezik a pótlás.

“Nem gondoltam volna, hogy egy oltással kapcsolatban etikai jellegű kérdéseink lesznek” – mondta a lapnak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arra a helyzetre, hogy a háziorvosnak kell eldöntenie, hogyan ossza szét a szűkös mennyiségű influenzaoltásokat. “Ez új dolog a kollégáknak. Már nem arról van szó, mint a korábbi években, hogy miként tudjuk rábeszélni az oltásra az embereket, hanem hogyan tudjuk lebeszélni róla azokat, akiknek nem lenne életbevágóan fontos beadni. Nem biztos, hogy ez jó érzés.”

“Nagyon nehéz helyzetet okozott” – mondta a hvg.hu-nak egy fővároshoz környéki felnőtt háziorvosi praxisban dolgozó doktornő, aki mindössze ötöt kapott a négykomponensű oltásból, pedig a 2500 főnyi páciens között körülbelül 20-25 várandós kismama, több autoimmunbeteg és egy szervátültetett is van. A doktornő szerint az utóbbiak esetében eleve sokszor nehéz eldönteni, melyikük állapota teszi mindenképp szükségessé az oltást. Azt mondta, ha szigorúbban nézi, akkor kevesebben vannak, de ha megengedőbben, akkor túl sokan a kevés oltásra. “Nem tudom, hogyan döntsek, kinek adjam be” – mondta.

Ráadásul mindezt meglehetősen feszült helyzetben. A praxisban nagyon hamar kifogytak a három komponensű oltásból is, pedig a doktornő a korábbi években jellemző 200 adagos igény több mint kétszeresét, 500-at rendelt a 3Fluart-ból. Ehhez képest 360-at kapott, nem is jutott minden igénylőnek. Néhány krónikus beteg is lemaradt róla. Ez komoly feszültséget okoz. “Van, aki 2-3 naponta telefonál emiatt, van, aki 15 oldalas e-maileket ír, miközben a szokásos terhelés 4-5-szöröse hárul ránk” – mondta a hvg.hu-nak.

Póta György szerint alapvető, hogy a nagyon korlátozottan rendelkezésre álló Vaxigrip Tetra oltásokat megtartsák a rizikócsoportba tartozóknak, akiknek valóban szükségük van rá. “Nem annak adom oda, aki előbb jött.” Annak ellenére, hogy praxisonként kevés oltást osztottak ki, Póta szerint összességében elég lesz a rizikócsoportba tartozó páciensek beoltására az összesen 100 ezer, négy komponensű vakcina.

De mi van azokkal, akik nem tartoznak a rizikócsoportokba, de közösségbe járnak és ki vannak téve a fertőzés kockázatának? “Én megértem, hogy nem őrájuk kell most fókuszálni, de a lehetőséget is elvették tőlük” – utalt arra, hogy korábbi években a jellemzően patikákban elérhető Vaxigrip Tetra oltás teljes magyarországi készletét felvásárolta a kormány.

Póta György szerint a három éven felüli, nem a rizikós csoportba tartozó gyerekek esetében, akiknek alapvetően megvennék a szüleik a négykomponensű oltást, megpróbálják a 3Fluartot, viszont abból sincs elég. Itt a bejelentkezés sorrendje számít.

A 3Fluartból annyira nincs elég, hogy egy másik budapesti házi gyermekorvos – aki neve elhallgatását kérte – szerint a náluk még be nem adott oltásokat a napokban visszakérte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Amikor ő e-mailben jelezte, hogy nem szeretné visszaadni, mert még vannak be nem oltott páciensei, az NNK részéről jelezték, hogy máshol viszont idős, beteg emberek nem tudnak oltáshoz jutni, ezért kell visszaadnia. “Visszaadtunk valamennyit, de nem az összeset, az észszerű határok között próbálunk segíteni” – mondta.

Szerinte ezzel lépéssel a gyerekektől veszik el az oltást. “Melyik a jobb megoldás: az, ha beoltanak egy idős beteg embert, aki otthon van, vagy nem kap oltást egy egészséges gyerek, aki akár tíz másik idős embert fertőzhet meg influenzával, ha nem védett? A bölcsis, ovis gyerekek körében a legnagyobb az influenza terjedése” – érzékeltette a dilemmát, amire neki sincs válasza. Soha nem volt még olyan, hogy oltóanyagokon kellett volna harcolni” – mondta a gyerekorvos.

A hvg.hu megkérdezte az operatív törzstől, hogy mikor érkezik utánpótlás az orvosoknak az influenzaoltásokból, amire az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy még van a területen oltóanyag, de a héten még szállítanak is ki. Azt is elmondta, hogy rendeltek még belőle, és a magyar oltóanyagüzem is gyártja az újabb mennyiségeket. Müller Cecília szerint az influenzaszezon előtt még van idő az oltásra.

Hasonló kérdéseket tett fel a lap a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is, amely azt közölte, a védőoltások biztosítása folyamatos, és még a héten újabb adag 3Fluart oltóanyagot küldenek ki. A négykomponensű oltóanyagból szerintük “több mint 100 000 adag áll ingyenesen rendelkezésre az eddigi 4000-rel szemben, ezt október 29-én és 30-án már kiszállították a kormányhivatalokba”, ahonnan az orvosok igényelhetik azt.

Forrás: HVG.hu