Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dolgozol és babát vársz?

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. április 18. | Frissítve: 2018. december 5.

Forrás: Kismama magazin

Vajon a babavárás idején is minden mehet tovább a régi kerékvágásban? Folytatható a munka a megszokott ütemben, mennyiségben és a régi feltételek mellett? A válasz minden nőnél és minden munkakörnél más és más.

Dolgozol és babát vársz?
Más állapot - ettől azért nem tekinthetünk el egészen, ám annyira nem más, hogy a pozitív terhességi teszttől kezdve még gyalogolni se nagyon merj. Alapjában véve természetes állapotról van szó, amely nem akadályozhatja a természetes, normális életvitelt, s régebben a nők túlnyomó többsége nem is tehette meg, hogy tétlenül töltse az időt egészen a szülésig.
Aki nagyon aggódik a méhében fejlődő baba biztonsága miatt, gondoljon erre biztatásképpen: biztonságos hely az anyaméh, úgy veszi körül és tartja a magzatot, hogy a hétköznapi tevékenységek, kisebb-nagyobb megerőltetések ne okozhassanak zavart odabent. Jelenleg azonban gyakori, hogy a kismamák táppénzen töltik a babavárás idejének jelentős részét.
Munkaköre válogatja, hogy ez szükséges-e vagy nem. A terhesség alatt minden bizonnyal búcsút kell venni a nehéz fizikai munkától, a folyamatos rázkódással, zötykölődéssel járó feladatoktól. Nem kedvező a magzat szempontjából az állandó feszültség, stressz, a veszélyes vegyi anyagok vagy a radioaktív sugárzás, a fokozott fertőzésveszély (egészségügyi dolgozóknál).
Elképzelhető, hogy fáradékonysága, aluszékonysága miatt az éjszakás műszakot sem tudja vállalni a kismama, bár kivételek akadhatnak. A munkajogi törvények mindenesetre előírják a munkáltatónak, hogy ilyen esetekben más munkakörben foglalkoztassa a kismamát, ahol nincs kitéve ezeknek az ártó hatásoknak.

Kényelem az íróasztal mellett

Irodai, egész napos üléssel járó munka mellett tűnik legegyszerűbbnek a helyzet. Fizikai megerőltetést egyáltalán nem jelent, de éppen ez a gond! Érdemes napi négy-öt alkalommal negyedórás szüneteket beiktatni, amikor egy kicsit járkálni lehet. Várandósan másfél literrel több a keringő vérmennyiség, jelentősen nő a szövetek közötti folyadék térfogata, ezért erősebb a hajlam a folyadékpangás (ödéma) és a megduzzadó, fájdalmas visszerek kialakulására. A hosszas ücsörgés fokozza ezeket a kedvezőtlen jelenségeket, néhány óra íróasztal melletti munka után bedagadhat a láb.
A séta segít ezen, de jó ötlet lehet az is, ha a közeli fitneszklubban épp ebédidőben iktatsz be egy óra kismamatornát. Ha erre nincs lehetőség, legalább óránként mozgasd meg tagjaidat például néhány guggolás-felállás erejéig. Munka előtt és után célszerűbb sétálva hazamenni, ha a távolság megengedi, vagy segít, ha hazaérve beiktatsz egy hosszabb sétát. A boka-és lábfejödémát, visszerek fájdalmát enyhíti, ha az íróasztal alá zsámolyt vagy nagyobb kartondobozt teszel, és erre rakod a lábad, lehetőleg (szoros) cipő nélkül. Olyan öltözéket viselj, amely sehol sem szorít. Derékfájás ellen talán beválik egy hátad mögé megfelelő magasságban rögzített hurkapárna.

Émelygés

Nemigen létezik olyan feladatkör, amelynek elvégzését nem zavarja erőteljesen a kismamák körülbelül 70 százalékánál átmenetileg jelentkező émelygés és hányinger, olykor szédülés. Mivel ezek a tünetek akár a huszadik hétig is eltarthatnak (bár a legtöbb kismamánál a 14-16. héten véget érnek), nem árt valamilyen túlélési stratégiát kidolgozni. Nehéz annak, aki vezető pozícióban van, ügyfelekkel tárgyal, mozgalmas terepen kell helytállnia, hiszen nem teheti meg, hogy hosszabb időre visszavonul vagy hazamegy, valamint tárgyalópartnereire sincs jó hatással, ha keserves képpel, összeszorított szájjal üli végig a megbeszéléseket.
Tarts magadnál mindig olyan egyéni csodaszert, amely elmulasztja a legdurvább rosszullétet (például mandula, aszalt gyümölcs, sós keksz, hideg tej), legyen a táskádban fogkefe, fogkrém, pici törülköző, illatanyagmentes frissítőkendő. Hasznos lehet, ha tudsz kis időt szakítani autogéntréning-kurzusra: ezen elsajátíthatod azt a módszert, amellyel a rosszullétek legalább részben kézben tarthatók. Végső esetben vegyél ki néhány nap szabadságot, vagy kérj rugalmas munkaidő-beosztást: lehetséges, hogy délután vagy estefelé otthon jobban el tudod végezni a munkát, mint délelőttönként.

Munka és magánélet

Aki babát vár, azt érthető módon ez az esemény foglalkoztatja első sorban. Hiába igyekszik munkájára összpontosítani, a baba minduntalan jelentkezik gondolataiban. Ez csökkentheti a munkavégzés hatékonyságát. További gondot jelenthet a fokozódó feledékenység. Hogy ne legyen nagyobb baj, írj fel mindent azonnal, és mindig ugyanarra a helyre, hogy azután meg is találd a feljegyzéseket. Ne hozakodj elő minduntalan a babával, kérés nélkül ne mesélj az ultrahangvizsgálatokról, babahordozó-vásárlásról és egyéb nagy eseményekről, mert egyáltalán nem biztos, hogy minden kollégát érdekel a téma.
A baba a magánéletedhez tartozik, és a kedvesen hogyléted iránt érdeklődők zöme egyáltalán nem kíváncsi a részletekre. Ugyanígy rosszul sülhet el a gyakori panaszkodás. Ha csak lehetséges, intézd a vizsgálatokat munkaidőn kívül. Ha jól szervezetten zajlik a vérvétel, nem vesz igénybe több órát. Lehetséges, hogy munkahelyed közelében is le lehet bonyolítani a vizsgálatok jelentős részét - élj ezzel a lehetőséggel!

Ácsorgás és stressz

A kismamák többsége nem bírja, ha naponta több órát kell állnia. Ezért ezektől a munkaköröktől valószínűleg búcsút kell venni körülbelül a terhesség második harmadától vagy félidejétől kezdve. Addig segíthet az úgynevezett kompressziós harisnyanadrág viselése, feltéve, ha még felkelés előtt, az ágyban húzod fel. Jól jöhet egy kényelmesebb cipő is, amely jobban tartja a lábat, talprésze pedig nem teljesen lapos, de nem is magas sarkú. Könnyebb elviselni az ácsorgást, ha sétálni is lehet közben.
A másik roppant ártalmas és nehezen elviselhető munkahelyi ártalom a stressz. Sok kismama érzékenyebb erre, mint a fizikai megerőltetésre. Ahogy kezdődik az idegeskedés, a bosszúság, úgy kezd keményedni, görcsölni a pocak. Ez nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is, hiszen növeli a koraszülés veszélyét. Ilyen helyzetekben gondoskodj mielőbbi levezetésről. Ha teheted, válts témát, foglalkozz másik feladattal, majd térj vissza a kritikus ponthoz pár órával később.
A leghatásosabb segítség - már ha találsz hozzá megfelelő helyszínt - a kiadós sírás, ez gondoskodik ugyanis leggyorsabban a megnyugvásról, a stresszhormonok leépítéséről. Segítségedre lehet különböző relaxációs technikák elsajátítása. Ezek lényege, hogy megpróbálják gondolataidat módszeresen és lépésről lépésre eltávolítani a kritikus pontról. Az egyenletes légzés segíthet, míg a fel-alá járkálás inkább fokozza a feszültséget. Utólag gondold végig az idegesítő helyzeteket. Legközelebb hogyan térhetnél ki a vihar útjából? Mit kellene másképp csinálni, mondani?

Tapasztalatcsere a kollégákkal

Nem árt számon tartani, más kollégák hogyan boldogultak, amikor babát vártak. Biztosan ők is hasonló nehézségekkel találkoztak, és talán tudnak néhány használható ötlettel, biztatással szolgálni. Jó, ha nem csak problémákról beszélgettek ilyenkor. Kérdezz rá, hogyan és mikor mondták el a többieknek, hogy babát várnak!
Hogyan boldogultak az utolsó hetekben fellépő fáradtsággal? Hogyan tudták összeegyeztetni a gyereknevelést és a munkát? Végezhették-e munkájukat otthon vagy részben otthon? Sikerült-e rugalmas munkaidőben dolgozniuk azokban az időszakokban, amikor rosszabbul bírták a folyamatos készenlétet? Segített-e egy-két szabadnap, betegszabadság? Arra is rákérdezhetsz, mi volt a legmulatságosabb vagy legbosszantóbb eset, ami a babavárás idején történt velük munka közben.

Összeütközések a főnökkel

A törvények ugyan védik a kismamákat, mégsem jó, ha annyira elfajul a helyzet, hogy erre hivatkozni kellene, ráadásul a védettségnek előbb-utóbb vége is szakad. A főnök érthető módon attól tart, hogy elveszít egy korábban megbízható, terhelhető dolgozót. Próbáld elejét venni a találgatásnak, bizonytalanságnak. Igaz, váratlan események mindig történhetnek, ám feladatkörödtől függően te magad is gondoskodhatsz arról, hogy dolgaid vészhelyzet esetén se maradjanak elvégzetlenül.
Ugyanakkor az sem árt, ha vészforgatókönyvet is összeállítasz magadban. Adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem sikerül az elképzelt ideális megoldást megvalósítani, amikor nincs lehetőség kompromisszumokra. Ilyenkor azért gondolj arra, hogy az élet megy tovább, új és váratlan lehetőségek adódhatnak, csak egyetlen dolog van, amit nem hozhatsz vissza, mert jóvátehetetlenül elmúlik: terhességed, valamint gyereked csecsemő- és kisgyerekkora.

Veszélyeztetett terhesek

Előfordul, hogy a munka nem a főnök bizalmatlansága vagy a feladatkör megerőltető volta miatt szakad meg, hanem egyéb okokból, például azért, mert a kismamát veszélyeztetett terhesnek nyilvánítják, és az orvosa fekvést javasol. Bizonyos munkákat félig fekve, laptoppal is el lehet végezni, de nem mindenki ilyen szerencsés. Ráadásul manapság nagyon könnyen veszélyeztetetté válhat a terhesség: ha tanulmányozzuk a szempontok listáját, rögtön szembeötlik, hogy a korábbi császármetszés vagy a méhen végzett bármilyen műtét, a 35 év feletti életkor, bármilyen kis vérzés a terhesség alatt, a korábbi vetélések, koraszülések is indokát jelenthetik annak, hogy az orvos fekvést javasoljon.
Pedig a problémák csak az esetek kis részében ismétlődnek, s az sem biztos, hogy a fekvés megfelelő módszer a nehézségek megszüntetésére. A következő esetekben azonban mindenképp indokolt a munka abbahagyása:
- fenyegető koraszülés, iker- vagy többes terhesség;
- magas vérnyomás vagy más kockázati tényezők, amelyek toxémiára utalhatnak;
- a méhszáj kinyílik;
- a magzat növekedése elmarad a korához képest várhatótól.
Ha szükséges, a szülész-nőgyógyász vagy a háziorvos veheti táppénzes állományba a kismamát.

Munkajogi törvények

A törvény csak azokat a kismamákat védi, akik állandó munkaszerződéssel dolgoznak. Őket nem érheti hátrány a babavárás és az utólag otthon töltött időszak során. Mindez sajnos nem vonatkozik azokra, akik próbaidős alkalmazással, meghatározott időre kötött szerződéssel vagy csupán alkalmilag, számla ellenében dolgoznak. Egyes munkáltatók azzal próbálkoznak, hogy rábeszélik az alkalmazottat, kölcsönös megegyezéssel váljanak el egymástól. Azonban ezzel a kismama elveszíti védett helyzetét, hiszen papíron úgy fest, mintha ő maga is beleegyezett volna a dologba.
Fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, pontosan mit tartalmaz a munkaszerződése! Mielőtt egy nagy horderejű munkaszerződés-módosítást aláírnál, kérdezd meg munkajogász véleményét is. Ezzel a lépéssel saját érdekeidet véded. Itt is böngészhetsz, ha érintett vagy.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák