Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dolgok, amikről nem gondolnánk, hogy szülés közben megtörténhetnek

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 22. | Frissítve: 2020. december 23.

Forrás: babaszoba.hu

A várandós kismamák lelkileg fel tudnak készülni a szülés közben jelentkező fájdalmakra, összehúzódásokra. Azonban van néhány kevésbé ismert dolog is, ami szülés közben megtörténhet.

Dolgok, amikről nem gondolnánk, hogy szülés közben megtörténhetnek (Fotó: iStock)
Ezek közül több dolog ártalmatlan, de akad olyan is, amely azonnali ellátást igényel.

Kontrollálatlan bélmozgások

Mivel szülés közben ugyanazok az izmok dolgoznak, mint amelyek székletürítéskor, megeshet, hogy szülés közben is távozik valamennyi - és ez teljesen normális. Az epidurális érzéstelenítés, amely megbénítja a test alsó részét, növeli a kontrollálatlan bélmozgások valószínűségét. Dr. Nita Landry nőgyógyász felhívta arra a figyelmet, hogy ha a kismama azt érzi, hogy ürítenie kell szülés közben, akkor ne legyen szégyenlős, hanem engedje nyugodtan. Egyes elméletek szerint ez hozzájárul ahhoz is, hogy a baba hozzájusson jó bélbaktériumokhoz.

Hányinger és hányás

A hányinger, hányás nem csak a reggeli rosszullétek idején jelentkezhet, hanem a szüléskor is előfordulhat, különösen az aktív szülési fázisban, amikor a baba világra jön. Sherry Ross szülész-nőgyógyász elmondása szerint amikor a nők epidurális érzéstelenítést kapnak, csökkenhet a vérnyomásuk, amely okozhat hányást. Részben emiatt sem érdemes szülés közben enni, részben pedig azért, mert ha véletlenül sürgősségi császárra kerülne sor, az fokozhatja a kockázatát annak, hogy az étel a légutakba kerül.

Elhúzódó vajúdás

A szülés első stádiuma magába foglalja a korai szülési szakaszt, az aktív szakaszt és az átmeneti szakaszt. Néha azonban ezek nem váltakoznak olyan hamar, ahogy kellene. Az elhúzódó látens szakasz azt jelenti az első gyermeküket szülő anyáknál, hogy a szülés több mint 20 órát, míg a legalább második gyermeküket szülő édesanyáknál azt, hogy több mint 14 órát vesz igénybe. Az elhúzódó látens szakasz nagyon kimerítő lehet, azonban komplikációkhoz csak ritkán vezet. Ha a méhszáj 6 centiméterre kitágul, hivatalosan is megkezdődik az aktív szakasz.

Túl gyors szülés

A szülés nem csak elhúzódó lehet, de túl hamar is megtörténhet. A gyors szülésnél a csecsemő kevesebb, mint 3 óra alatt jön világra az összehúzódások kezdetét követően. A legtöbb kismama pozitív dolognak láthatja a gyors szülést, azonban Dr. Landry szerint ez aggodalomra is adhat okot. A legfőbb gond az időhiány, hogy a kismama be tudjon érni a kórházba, megkaphassa a fájdalomcsillapítókat és steril körülmények között szülhessen. Lelki nehézséget is okozhat. hiszen az édesanya így nehezen tudja kontroll alatt tartani a szülés folyamatát, nem tud kellőképpen felkészülni. További probléma lehet a méhnyak és a hüvely repedésének kockázata, a méh vagy a hüvely vérzése, illetve ha nem érnek időben a kórházba, akkor a nem steril környezetben való születés miatt a csecsemő fertőzésének veszélye.

Gátszakadás

Meglehetősen gyakori jelenség, hogy a perineum, azaz a gát - a hüvelybement és a végbélnyílás közötti terület - elszakad, ha a hüvelynyílás nem elég széles. A legtöbb nő tapasztal némi repedést, amelyek közül az első- és másodfokú repedések csak néhány hétig okoznak némi kellemetlenséget, míg a harmad- és negyedfokú repedések gyógyulása több hetet is igénybe vehet. Ezért javasolják gyakran a gátmetszés elvégzését, hogy ezzel is szélesítsék a hüvelynyílást.

Végbél szakadás

A baba kinyomásakor a végbélnél is létrejöhet szakadás, amelyet nem lehet minden esetben megelőzni. Dr. Ross szerint szerencsére ez a legkevésbé gyakori szakadásos probléma szülés közben. A végbél szakadásának esélyét lehet csökkenteni a környék meleg borogatásával, masszázzsal, illetve vizes bázisú krémmel történő bedörzsöléssel, amely javítja a terület rugalmasságát.

Bennragadt méhlepény

Miután a baba világra jön, normális, ha folytatódnak az összehúzódások, mert a méhlepényt is ki kell nyomnia az anyukának, illetve a szülés utáni vérzés elállítása miatt szükség van az összehúzódásokra. A méhlepény általában a baba születését követő 30 percben történik, és amennyiben ez nem történik meg automatikusan, visszatartott, bennragadt placentáról beszélünk. Ennek hátterében lehetnek a túlzottan gyenge összehúzódások, a méhszáj korai bezáródása, illetve ha a placenta a méh izmos falához kapcsolódik. Az orvosok ilyen esetben szoptatást szoktak javasolni, hiszen ennek hatására a méh összehúzódhat annyira, hogy kiürítse a méhlepényt. Ha így sem sikerül kiüríteni, akkor műtétre is sor kerülhet, hiszen ha nem kezelik megfelelően, életveszélyes is lehet ez az állapot.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 
 
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák