Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dohányzó magzat: több szívbetegség!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. június 24. | Frissítve: 2016. február 7.

Forrás: MTI

A várandósságuk alatt dohányzó anyák olyan hatásoknak teszik ki magzatukat, amelyek miatt a gyerekeknél később alacsonyabb lesz az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintje, mely a szívbetegségek ellen védene.

Dohányzó magzat: több szívbetegség!

A European Heart Journal című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a dohányos anyáktól született gyerekek HDL-szintje nyolcéves korban átlagosan 1,3 millimol volt literenként, míg a terhességük alatt nem dohányzó anyák gyerekeié 1,5. A nagy sűrűségű zsírszállító fehérjék (HDL) védenek az artériák elmeszesedése ellen, amely nem más, mint zsíros plakkok lerakódása az artériák falán.

David Celermajer kutatásvezető, a Sydneyi Egyetem kardiológusa kiemelte, hogy a magzati korban, az anyai dohányzás következtében akár 10-15 százalékkal is magasabb lehet az utódok szívkockázata. Celermajer kutatócsoportja 405 egészséges, nyolcéves korú gyerek adatait elemezte, akiket eredetileg az allergiás betegségek előfordulásának vizsgálata céljából vontak be egy randomizált klinikai próbába még megszületésük előtt, 1997 és 1999 között. Az adatgyűjtés a gyerekekről és édesanyjukról így már magzati korban megkezdődött.

A kutatók ultrahangos vizsgálattal mérték a gyerekek artériáinak falvastagságát is, de ebben nem találtak különbséget a dohányzó és nem dohányzó anyák utódai között. Az alacsony HDL-szintnek a kutatók szerint a későbbi életben, felnőttkorban lehet káros, kockázatnövelő következménye.

Soha nem késő leszokni! Akár a magzat, akár a baba, akár a kisgyerek érdekeit nézzük, számára mindig jobb, ha szülei nem dohányoznak. Ma már nagyon jó módszerek és könyvek állnak rendelkezésre, nem kell egyedül küzdenie senkinek. Ez például még szórakoztat is!

Kapcsolódó cikkeink:
 • Dohányzó kismama, asztmás gyerek?
 • Dohányzás
 • Füstmentes szeretet
 • Miért tedd le terhesen a cigarettát?
 • Tedd le a cigarettát!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák