Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Dohányzás, alkoholfogyasztás

Szerző: Babaszoba.hu

2008. február 3. | Frissítve: 2015. augusztus 28.

Forrás: Kismama magazin

Legjobb, ha rá sem szokunk olyasmire, amiről később gyermekünk és magunk érdekében le kell mondanunk. A dohányzás, az alkohol, a kábítószerek, a mértéktelen kávézás közismert hatásait nem kell részleteznünk.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy ezek a szerek a termékenységet és a magzat fejlődését is befolyásolják. Kezdjük az alkohollal. Egy pohár finom bor még jót is tehet szeretkezés előtt: javítja a hangulatot, csökkenti a gátlásokat, szabad utat enged érzéseinknek.

Legjobb, ha rá sem szokunk olyasmire, amiről később gyermekünk és magunk érdekében le kell mondanunk.

A rendszeres alkoholfogyasztás azonban jelentősen csökkenti a szexuális érdeklődést, és mindenképpen rontja a párkapcsolatot. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása növeli az ivarsejtekben kialakuló genetikai eltérések valószínűségét, ezzel együtt tehát nő a vetélések, a koraszülések és a fejlődési rendellenességek száma is.

Az alkoholista anya gyermeke kis súllyal, jellegzetes arcberendezéssel jön világra, értelmi és érzelmi fejlődése jelentősen elmarad kortársaiétól.

A kábítószerek használata gyakorlatilag ugyanezeket a veszélyeket rejti magában. A kábítószerfüggő fiatalok életéből gyakran teljesen eltűnik a szexuális érdeklődés. Ha mégis bekövetkezik a terhesség, a kisbaba kábítószerfüggőként születik meg, így kegyetlenül fájdalmas elvonási tünetekkel kell megbirkóznia, amint elvágták a köldökzsinórt, és függetlenné válik anyja vérkeringésétől, ami eddig a drogot szállította.

A dohányzás hatása nem ilyen látványos, ám annál hosszan tartóbb! A dohányzó nők nehezebben fogannak meg, és gyakrabban fordul elő, hogy túl korán vagy kis súllyal hozzák világra gyermeküket. A terhesség alatti dohányzás pedig jelentősen növeli az esélyét annak, hogy a gyermek később allergiás lesz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések